Kommunal varslar om att konflikten startar 14:00 den 15 september. Om parterna inte är överens då kommer arbetet att läggas ned på flera arbetsplatser.

Yrkesgrupper som berörs är kockar, måltidspersonal och vaktmästare med flera på sjukhus, vårdcentraler och storkök.

Sjukhus som påverkas av konflikten är Norrlands universitetssjukhus, Karolinska universitetssjukhuset (både Solna och Huddinge), Hudiksvalls sjukhus, Gävle sjukhus och Bollnäs sjukhus.

Kommunal skriver på sin hemsida att varslet även innefattar »nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad på samma arbetsplatser, från samma tidpunkt«.

Anledningen till varslet om konflikt är att Kommunal inte kommer överens med Visita om lönerna.

– Trots den mycket tuffa verklighet många arbetstagare lever i just nu väljer Visita att säga nej till låglönesatsningen som är en del av det märket som industrins parter har enats om. Det kan Kommunal inte acceptera och därför har förhandlingarna strandat, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande i pressmeddelandet.

Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita, säger till nyhetsbyrån TT att arbetsgivarorganisationen upplever att det förs konstruktiva förhandlingar och att den »ser fram emot att försöka lösa det här i samförstånd med Kommunal i konstruktiv anda för branschens skull«.