Den västsvenska läkaren var åtalad för bokföringsbrott och skattebrott på totalt 13 punkter. Hen har nu fällts på elva: tre fall av grovt bokföringsbrott, ett fall av bokföringsbrott, och sju fall av skattebrott. På två punkter av skattebrott frias läkaren. Påföljden är fängelse i ett år och tre månader och läkaren får också näringsförbud i tre år.

Åtalet handlade om två företag som läkaren drivit. Åklagaren menade att läkaren medvetet undanhållit skatter och avgifter i sina uppgifter till Skatteverket. Att två bokföringsbrott ansetts som grova berodde på de förhållandevis höga beloppen: 1,7 respektive 1,1 miljoner kronor.

Läkaren har tidigare varit inblandad i rättsfall gällande falska så kallade coronaintyg, vilka utfärdades av ett av de två företagen. Läkarens klinik anmäldes i början av 2021. Kliniken hade då utfört PCR-tester, utan att skicka testerna för analys till de labb som kliniken uppgett sig använda. Trots det hade patienter fått reseintyg där det stått att de testat negativt för covid-19.

Läkaren fälldes först i tingsrätten för flera fall av bedrägeri och osant intygande som bedöms som grovt, samt urkundsförfalskning. Påföljden då blev ett års fängelse. Men domen överklagades till hovrätten, där påföljden ändrades till villkorlig dom och 70 dagsböter à 160 kronor. Dessförinnan hade läkaren förlorat sin läkarlegitimation på egen begäran.

Den nya ekobrottsdomen kan överklagas. I tingsrätten förnekade läkaren samtliga gärningar och bestred ansvar för brott. Läkartidningen har sökt läkarens advokat för en kommentar.

Läs även:
Fälld för falska coronaintyg åtalas för skattebrott och bokföringsbrott
Dömd för falska coronaintyg förlorar legitimation på egen begäran
Läkare döms till fängelse för att ha utfärdat falska coronaintyg