Många ST-läkare är småbarnsföräldrar, vilket riskerar att innebära en hel del vård av barn (vab) i perioder. Men hur mycket man får lov att vara borta på grund av vab eller egen sjukdom under utbildningen varierar mellan olika regioner och olika specialiteter.

– Det finns väldigt många olika tolkningar, bara inom allmänmedicin. Många regioner gör som vi och tillåter fem dagars frånvaro per år, det vill säga en månad på hela utbildningen, medan andra tillåter två eller tre månader, säger Tova de Ruvo Lohmann, övergripande studierektor inom allmänmedicin i Region Stockholm.

Frågan aktualiserades i somras då en annan studierektor vände sig till Socialstyrelsen för att få vägledning angående en ST-läkare som saknade 67 dagar upp till minimitiden 60 månader.

– Då sa Socialstyrelsen att den läkaren inte kunde godkännas, utan att det skulle krävas ytterligare 67 dagars tjänstgöring. En diskussion om enstaka dagars frånvaro uppstod och vi tolkade svaret från Socialstyrelsen som att det var noll som gällde, säger Tova de Ruvo Lohmann.

Läkartidningen har tagit del av mejlet från Socialstyrelsen där det står att föreskrifterna egentligen inte ger något utrymme alls för att räkna in sjukfrånvaro i ST, »vilket innebär att om ST-läkaren på grund av egen eller barns sjukdom blir tvungen att vara frånvarande ska ST-tjänstgöringen alltid förlängas med motsvarande tid.«

ST-läkarna jublade inte direkt över de nya hårdare buden. En av dem kontaktade själv Socialstyrelsen – och fick ett helt annat svar: »Enstaka sjukdagar eller vabb behöver inte leda till förlängd ST.« Efter en ny mejlvända med Socialstyrelsen fick studierektorerna häromveckan bekräftat att enstaka dagars frånvaro inte utgör något hinder för att uppnå specialistkompetens.

– Vi blev fundersamma, om jag ska uttrycka mig diplomatiskt. Hur kunde det bli så här? Vi visste ju att en praxis om noll dagar skulle leda till många frågor och röra upp känslor, uppenbarligen helt i onödan, säger Tova de Ruvo Lohmann.

Efter bara några månader fick studierektorerna alltså backa från sin nya nollpraxis. Nu önskar Tova de Ruvo Lohmann ett tydligare regelverk, bland annat gällande hur begreppet »enstaka dagar« ska tolkas.

– Det är beklagligt att vi har fått olika svar, vi hade kunnat undvika den här situationen.

Hon får medhåll av ST-läkaren Ida Widberg.

ST-läkaren Ida Widberg. Foto: Privat

– Jag hoppas att Socialstyrelsen först och främst förtydligar vad de menar med enstaka dagar, så att det blir mindre öppet för tolkning. Det verkar finnas behov av att sätta en tydligare gräns, så att det inte bara är upp till varje enskild handledare, verksamhetschef eller studierektor att avgöra var den går, säger hon.

Läkartidningen har ställt ett antal frågor till Caroline Norström, jurist på Socialstyrelsen, om hur reglerna egentligen ska tolkas och vad som är att klassa som »enstaka« dagar.

»Vi kan tyvärr inte besvara frågan på ett tydligare sätt än tidigare svar. Det är upp till arbetsgivaren att sätta sin egen praxis«, skriver hon. Hur många dagar en läkare kan vara sjuk varierar från fall till fall, utifrån all information i ansökan, menar hon.

»Vi anser dock att det är tydligt att det inte kan vara fråga om längre frånvaro och att man alltid måste ta hänsyn till måluppfyllelse«, skriver Caroline Norström.