I det avtal som ligger till grund för regeringens och Sverigesdemokraternas samarbete, det så kallade Tidöavtalet, finns en punkt om att tydliggöra läkarens roll i vårdkedjan. Där står det att felaktig läkemedelsförskrivning ska motverkas, »till exempel genom att avskaffa rätten att skriva ut recept för läkare som under en längre tid inte arbetat kliniskt i yrket«.

Nu har Socialstyrelsen fått i uppdrag att kartlägga hur vanligt det är att läkemedel skrivs ut utanför ramen för vård som ges av vårdgivare. Socialstyrelsen ska även undersöka vilken typ av läkemedel det är som skrivs ut och göra en internationell jämförelse av rätten att förskriva läkemedel och hur vanligt förekommande förskrivningar utanför vården är i andra länder. Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet senast den 29 februari 2024.

– Den här kartläggningen är viktig att utföra för att stärka patientsäkerheten, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.

Läkarförbundet välkomnar utredningen. men är desto tveksammare till behovet av skärpningar på området.

– Äldre läkare som förskriver läkemedel är inte det jag upplever som det stora problemet i svensk hälso- och sjukvård och vi kan inte se varför man behöver skjuta in sig på den frågan. Vi går mot allt högre pensionsåldrar och man behöver läkare som är aktiva så länge som möjligt, och man kan vara aktiv i väldigt olika omfattning, sa Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale när Tidöavtalet presenterades förra hösten.

Susanne Billum, tidigare ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) har tidigare föreslagit att en en övre åldersgräns för legitimerad vårdpersonal bör införas, med möjlighet till dispens för vårdpersonal som kan och vill arbeta längre. Det ledde i syn tur till att Mats Wiberg, expeditions- och rättschef på regeringskansliet, år 2017 fick i uppdrag att göra en översyn av patientsäkerhetslagen i syfte att stärka patientsäkerheten och effektivisera handläggningen av behörighetsärenden hos HSAN. En del i det uppdraget var att ta ställning till om en åldersgräns behövs.

Han landade i ett nej. Däremot konstaterade han att det finns ärenden som tyder på problem med äldre yrkesutövare, och då främst kopplat till icke yrkesverksamma läkares förskrivning av läkemedel. Som exempel gavs dementa läkare eller läkare som förskriver läkemedel till en nära anhörig. En sådan förskrivning kan enligt utredaren vara problematisk ur patientsäkerhetsperspektiv – bland annat på grund av risken att förskrivaren inte har tillräckligt aktuella kunskaper eller tillgång till patientens journal. Mats Wiberg betonade dock att det saknades en entydig bild av hur vanligt det är, bland annat för att det inte finns någon samlad statistik över förskrivning av läkemedel av icke yrkesverksamma läkare över en viss ålder.

 

 

Läkarnas förskrivningsrätt

Rätten att förskriva läkemedel regleras i bland annat Läkemedelsverkets föreskrifter.

Det är bara legitimerade läkare som har generell rätt att skriva ut recept på läkemedel. Läkarnas förskrivningsrätt är dock inte helt obegränsad, för några läkemedel gäller särskilda regler.

Källa. Läkemedelsverket, Socialstyrelsen