De kärva tiderna gör att regionerna måste se sig om efter alla tänkbara lösningar för att minska på kostnaderna. Som Läkartidningen tidigare har rapporterat går Region Örebro län mot ett underskott på mer än en miljard kronor vid årets slut. Politikerna har därför tidigare flaggat för att ett tufft åtgärdspaket som kan spara 414 miljoner kronor krävs. Bland de förslag som nu har presenterats märks en ökad koncentration av avancerad vård samt högspecialiserad kirurgisk vård på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ).

Samtidigt kommer viss planerad kirurgisk vård och viss specialiserad medicinsk vård flyttas till Karlskoga och Lindesberg. För Lindesbergs del väntar också en stor förändring, enligt förslaget, då ingen akut kirurgi längre ska utföras på lasarettet. Planerna har dock väckt kritik.

– Vi vet att det är oerhört smärtsamt och att det är ett stort motstånd i lokalsamhället mot en sådan här förändring. Men samtidigt kan man inte spara 414 miljoner kronor utan att göra en hel del smärtsamma förändringar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson till Sveriges Radio P4 Örebro.

Inom primärvården hoppas regionen kunna spara pengar genom att öka samarbetet mellan vårdcentralerna. All regionens primärvård ska grupperas i så kallade samarbetsgrupper, där gruppen som helhet har ett fullt utbud, men där enskilda vårdcentraler kan ha ett begränsat utbud.

– Exakt hur utbudsförändringarna ska bli, det har vi inte kommit fram till än. Men det är definitivt så att vi kan behöva fundera på öppettiderna, och utbudet, på enskilda vårdcentraler, säger Jonas Claesson till Nerikes Allehanda.

I nuläget finns det dock inget som tyder på att uppsägningar av personal krävs för att gå i mål med sparpaketet. Däremot väntas stora pensionsavgångar framöver leda till mindre personal.

Lars Edling, ordförande för Örebro läns läkarförening, säger till Läkartidningen att föreningen har förståelse för att något måste göras åt ekonomin och att siktet är inställt på dialog.

– Sedan i juni har man lånat till löner i regionen, det är inte hållbart i längden. Så vår ingång är att det är nödvändigt att spara, men för oss är det viktigt att arbetsmiljö och arbetsvillkor säkerställs även framöver. Exempelvis måste vi se till att läkare under utbildning inte drabbas, vi behöver säkra framtiden.

I ett pressmeddelande från regionen betonas att förslagen än så länge är arbetsmaterial och att delar kan komma att ändras. Den 19 oktober ska hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om åtgärdsplanerna.

Läs också: 
Regioner hårdbantar – nya sparpaket är på gång: »Kommer göra ont«