De blev goda vänner under läkarutbildningen och efter examen fortsatte de som kollegor inom samma specialitet, onkologi. Nu har de gamla studiekamraterna Robel Malki och Jonna Nilsson tagit steget att starta en hälsopodd tillsammans. I förra veckan släpptes de första avsnitten av podden »Sjuka myter«, där felaktiga antaganden om vikt och BMI hamnade under lupp. Det finns många missförstånd kring medicin och hälsa, och de sprids inte minst via sociala medier, menar Jonna Nilsson och Robel Malki.

– Det är farligt i många avseenden. På sociala medier finns allt från livscoacher som avråder från att äta frukt till att man bör köpa flaskvatten och undvika kranvatten, säger Robel Malki.

Samtidigt ser de positivt på att hälsodebatter väcks. I podden hoppas de kunna bidra med läkarnas expertkunskap.

– Vi vill nå ut till vanliga människor som kanske är intresserade av hälsa och cancer, eftersom det är ämnen som berör många, säger Jonna Nilsson.

Jonna Nilson och Robel Malki. Foto: Fabian Rosenberg

Ämnena väljer de ut baserat på vad de har stött på i kontakt med patienter, anhöriga och vänner. De lägger stor vikt vid att podden ska vara lättillgänglig och förståelig även för icke-medicinskt utbildade.

– Det gäller att hålla sig kort – inte längre än 25 minuter per avsnitt, för vi tänker att man faktiskt blir uttråkad. Vi själva har lyssnat på poddar som är närmare en timme och man slutar ju lyssna, säger Robel Malki.

Under arbetet med de sex första avsnitten av »Sjuka myter« har Jonna Nilsson och Robel Malki fått viss draghjälp av Läkarförbundet, genom att de fått lov att spela in podden i förbundets lokaler. Annars har de själva stått för alla utgifter. Ändå är det värt kostnaden, resonerar de, eftersom de får sprida kunskap och bidra till en mer nyanserad debatt kring medicin och hälsa.

Med första säsongens avsnitt inspelade och klara smider Robel Malki och Jonna Nilsson redan planer för en fortsättning. Vårens avsnitt kan dock komma att låta lite annorlunda.

– Vi tänkte att vi skulle bredda podden och kanske till och med ändra namn på den till »Vad fan betyder det?«. Då skulle vi både kunna spräcka myter och samtidigt förklara saker, säger Robel Malki.