Den 30 september kortas öppettiderna för primärvårdsjouren i Umeå. Måndag–torsdag knappas en timme in, i stället för att ha öppet från 17 till 21 stänger verksamheten redan 20. På helgen blir det en större ändring. Då öppnar jouren först 13.45 på lördagar och 12.45 på söndagar i stället för klockan 8. Anledningen till förändringen är dels de nya reglerna för arbetstid och dygnsvila som börjar gälla den 1 oktober (för alla utom läkare som omfattas av reglerna först från februari), dels att det redan är brist på personal.

– Med våra begränsade personalresurser får vi inte schemaläggningen att gå ihop och vi ser inget annat alternativ än att korta ner öppettiderna tills vidare. Vi behöver kunna säkra bemanningen under de tider på dygnet då vi behövs som mest, säger Karl-Gustav Forsberg, verksamhetschef för primärvårdsområde öst, där bland annat primärvårdsjouren ingår, i ett pressmeddelande.

Distriktsläkarföreningen (DLF) i Västerbotten och Västerbottens läns läkareförening ser positivt på att man minskar öppettiderna på vardagarna. Helst hade DLF velat att jouren stängdes helt på vardagarna.

Carolina Emdin, ordförande DLF Västerbotten. Foto: Privat

– För många kollegor är det en lättnad att inte behöva ha lika långa jourpass och jour lika ofta, säger Carolina Emdin som är ordförande i DLF Västerbotten.

På lång sikt betyder det mer personal på vårdcentralerna dagtid och därmed ökad tillgänglighet på det ställe där man är listad och man kan erbjuda kontinuitet på ett helt annat sätt, enligt DLF Västerbotten.

Däremot är primärvårdsläkarna oroliga för helgerna. Då brukar det vara ett ganska hårt patienttryck på primärvårdsjouren. En vanlig lördag eller söndag kommer mellan 70 och 100 patienter. Tidigare har två läkare arbetat förmiddag på helgen och ytterligare två på eftermiddagen. Med de nya helgöppettiderna blir det ett pass med två läkare.

Läkarna är oroliga dels för att arbetsbelastningen blir för hög, dels för att patienterna kommer drabbas av långa väntetider. Läkarna tar hand om alla som kommer in under öppettiderna, och sitter sedan kvar och betar av kön så länge det finns patienter.

– Jag tror att helgpassen kommer att bli tunga. Vi har inte heller någon triage, utan betar ofta av patienterna i turordning. Får för sjuka patienter vänta för länge, kan det så klart uppstå patientsäkerhetsrisker, säger Carolina Emdin som själv brukar arbeta helger.

DLF är också besvikna över att de som jobbar på primärvårdsjouren inte tillfrågats innan förändringen. Beslutet har fattats väldigt snabbt, och utan facklig samverkan. Det finns många bra synpunkter, erfarenheter och kunskaper ute i verksamheten som man skulle kunna ta vara på, påpekar Carolina Emdin.

– Vi önskar att arbetsgivaren inte toppstyr oss utan tar fram beslut tillsammans med personalen och samverkar förändringarna. Kunskapen vi har når inte dit där besluten fattas.

Från läkarna i primärvården har det bland annat länge funnits ett önskemål om att primärvårdsjouren – som i dag är på en hälsocentral i centrala Umeå – ska flyttas närmare akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus. Det skulle minska behovet av sjukresor till akuten/röntgen, man skulle kunna nyttja lokaler och personal bättre, få ett närmare samarbete med sjukhusspecialisterna samt få ta del av akutens välfungerande triagering, enligt DLF Västerbotten.

Med de nya öppettiderna blir det särskilt viktigt att invånare söker vård på rätt ställe, skriver Region Västerbotten i pressmeddelandet.