Precis som förut stängde förlossningsavdelningen i Lycksele inför julhelgen förra året. Men till skillnad från tidigare år gick det inte att öppna på nytt efter en månad, vilket var planen. Det fanns helt enkelt vare sig läkare eller barnmorskor att tillgå. Akutverksamheten fick stängas ned helt och gynekologisk jour saknas sedan dess på Lycksele sjukhus. Däremot skulle förlossningen, med sin BB-mottagning, två förlossningssalar och totalt sju vårdplatser för förlossnings-, BB- och gynpatienter, kunna räddas på längre sikt, enligt en utredning. Den möjliga lösningen ansågs vara att plocka in ett konsultbolag med totalansvar för bemanningen. Förslaget klubbades av regionpolitikerna och just nu pågår upphandlingen av en privat leverantör. Full sekretess råder än så länge.
– Beslutet kommer att tas någon gång under hösten, men mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger biträdande verksamhetschef Ellinor Berglund.
Av underlaget till upphandlingen framgår dock att en förlossningsläkare och två barnmorskor ska finnas på plats dygnet runt årets alla dagar. Totalt behövs ett team på fyra förlossningsläkare och tolv barnmorskor. Planen är att verksamheten sedan successivt ska växla över till regionens regi igen efter en tid.
Parallellt med upphandlingen försöker regionen själv rekrytera personal till avdelningen. På gynekologsidan finns än så länge ett intresse, men mycket avgörs av hur de stundande regeländringarna kring dygnsvila faller ut. Från och med februari nästa år har regionernas läkare rätt till elva timmars sammanhängande vila per dygn – och det vållar huvudbry.
– De flesta som överväger att komma och jobba hos oss pendlar, och vill därför jobba mycket när de väl är här, för att sedan kunna få lite längre ledighet. Tidigare har man kunnat jobba en hel vecka i sträck i Lycksele, men det kommer man inte kunna göra i framtiden. Vi måste hitta alternativ som är attraktiva och ändå lever upp till regelverket, säger Ellinor Berglund.
Dessutom kommer mer personal att behövas än vad man tidigare hade räknat med, för att kunna lösa av varandra när det är dags för dygnsvila. Exakt hur många fler läkare som kommer att krävas vågar inte Ellinor Berglund säga.
– Men vi kommer inte få ihop jourerna på samma bemanning som tidigare.
Förutom orosmolnen kopplade till dygnsvilan ser Ellinor Berglund ljust på framtiden. Förlossningssalarna har nyligen börjat renoveras för att kunna erbjuda vattenförlossningar framöver. Man väntar också på svaren från en studie från Umeå universitet om hur barnmorskor vill jobba i södra Lappland, och en patientenkät ska därutöver ge svar på vad patienterna önskar sig kring förlossningen. Det finns än så länge ingen tidsplan för när förlossningen ska slå upp portarna på nytt, men förhoppningen är att det ska ske under 2024.
– Vi har såklart utmaningar, det ska jag inte sticka under stol med. Men bara det faktum att renoveringarna har kommit i gång känns otroligt roligt. Och jag tycker att vi har kommit närmare vårt mål om att återöppna, så vi har en positiv anda, säger hon.
Läs också:
Lycksele BB prioriteras trots ansträngt ekonomiskt läge
Läkare protesterar mot upphandlingsbeslut om Lycksele BB
Ja till privat förlossning i Lycksele
(uppdaterad 2023-10-04)