»Låt inte det nya akutsjukhuset bli ett nytt NKS«. Så inleds texten i det upprop som 325 läkare hittills har skrivit under och som den 6 september lämnades över till regionstyrelsens ordförande Mikael Andersson Elfgren (M) och regionrådet Malin Gabrielsson (KD). Joel Särnefält, ST-läkare på röntgenkliniken i Västerås och ledamot i Västmanlands läkarförening, är den som tagit initiativ till protesten. Bakgrunden är att han anser att bygget av det nya akutsjukhuset i Västerås, NAV, har planerats utan större inflytande från läkare och annan personal på golvet. Exempelvis kommer det bara att finnas avgränsade arbetsstationer för hälften av läkarna på akuten och kliniknära administrativa rum ska ersättas av delade flexrum, där många får samsas på liten yta, menar han.

Joel Särnefält, ST-läkare på röntgenkliniken i Västerås. Foto: Privat.

– Vår förhoppning är att politikerna ska runda NAV-kontoret och prata direkt med verksamhetens representanter, för att få en bild av hur det ligger till. Hittills har de bara pratat med NAV-kontoret och personalen där, säger han.

Men än så länge har protesterna inte gett den effekt han hoppats på.

– Vi hade ett möte och lämnade över namnlistan, men sedan dess har vi inte fått någon respons. Jag förväntade mig inte något svar, men jag hoppas fortfarande att politikerna ska ta kontakt med verksamheterna. Eller så här: Jag bankar huvudet i väggen och tror inte att väggen ska gå sönder, men hoppas förstås ändå.

Joel Särnefält befarar att om de styrande inte lyssnar på vårdpersonalen kommer en del brister att upptäckas först i samband med inflyttningen.

– Vi riskerar att få fördröjningar och dyra ombyggnationer. I vissa fall kanske bristerna inte ens går att lösa – då får vi en sämre arbetsplats och sämre vård.

Malin Gabrielsson och Mikael Andersson Elfgren menar dock att de aldrig hade utlovat någon särskild återkoppling apropå namnlistan.

– Däremot har vi tagit med deras åsikter och lyft deras frågeställningar i olika sammanhang. Vi har löpande dialog med de som ansvarar för byggnationen. Där tar vi upp både sådana frågor som vi som förtroendevalda har, men också frågor som vi får ta del av, säger Mikael Andersson Elfgren.

De känner inte heller igen sig i bilden av att de inte talar direkt med de anställda ute i verksamheten.

– Vi gör med stor regelbundenhet besök ute i verksamheten och diskuterar olika frågeställningar med både läkare, sjuksköterskor och alla andra yrkeskategorier. Så jag tycker att vi är duktiga på att lyssna in. Därmed inte sagt att alla ens synpunkter blir verklighet, säger Mikael Andersson Elfgren.

En av de ansvariga tjänstemännen i Region Västmanland har tidigare svarat Läkartidningen att sjukhusets utformning är ett politiskt beslut av regionfullmäktige, och att man har samarbetat med representanter från facken och verksamheterna före beslutet.

»Innan beslut i regionfullmäktige har avdelningarnas utformning samverkats och beslutats av respektive verksamhetschef. Utformning har skett tillsammans med verksamhetsrepresentanter och fackliga företrädare från dessa verksamheter, inklusive företrädare från läkarföreningen. Planeringen av avdelningarnas utformning pågick mellan 2018 och 2021«, skrev Victoria Hörnedal, programchef för Nytt akutsjukhus Västerås, NAV, till Läkartidningen i juni.