Varför vill ni införa en avgift för onödiga ambulansutryckningar?

– I Blekinge har vi identifierat att många ambulansutryckningar, cirka 30 procent, åker hem utan patient i bilen, säger Magnus Johansson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Blekinge.

Han påpekar att regionen har ett annat system med bedömningsbilar med en sjuksköterska som SOS-operatören kan skicka hem till dem som larmar 112. Då betalar patienten en vårdavgift på 100 kronor.

– Om en ambulans med två sjuksköterskor kommer och tittar till dig, kostar det däremot ingenting alls. Det är inte riktigt rimligt, tycker vi.

Enligt förslaget ska patienter betala 100 kronor om en ambulans kommer hem till dem, men lämnar adressen utan att ta med patienten till sjukhus. Det blir en markering, enligt Magnus Johansson.

– Vi vill att det ska bli mer lika mellan bedömningsbil och ambulans, men hoppas också att det ska få folk att tänka till och att antalet fellarm ska minska.

Kommer verkligen 100 kronor göra så stor skillnad, dessutom är det ju SOS-operatören som bedömer om det ska skickas ut en ambulans?

– Nej, men det blir ändå en signal. Hade vi verkligen velat göra något åt fellarmen hade vi haft en högre avgift. Men vi vill inte heller få den effekten att folk drar sig för att ringa efter ambulans. Det är inte så att jag egentligen tror att det fuskas. Det kan ju vara en ensam äldre människa som känner sig orolig och därför ringer 112. Sen är det ju inte alltid så enkelt för 112 heller att avgöra om vilken insats som ska skickas. De måste ju gå på information som den som ringt in ger. Men lika fullt kanske även en liten avgift kan reducera en del onödiga körningar med ambulans som kanske skulle behövas på andra ställen i stället.

Förslaget kommer att vara en del av den årliga revideringen av patientavgifterna, och beslut kommer att fattas av regionfullmäktige i början av november. Regionen räknar med att införandet av den nya vårdavgiften skulle ge nästan en halv miljon kronor i intäkter. Barn och personer över 85 år ska däremot inte behöva betala någon avgift.