Många regioner arbetar för närvarande med att minska beroendet av hyrd sjukvårdspersonal. Senast i raden meddelar Region Kronoberg att man kommer att accelerera detta arbete från och med den 1 oktober. Utfasningen kommer dock periodvis att vara »utmanande« och vissa anpassningar av verksamheterna kommer att krävas, skriver regionen i ett pressmeddelande.  Exempelvis kommer vissa avdelningar inom sjukhusvården att samlokaliseras under en period, såsom medicinavdelning 2 och 3 i Ljungby.

Det råder en enighet bland både den politiska ledningen och verksamhetsledningen inom regionen kring satsningen på att bli hyroberoende.

– Vi vill vara hyroberoende för patienterna, för personalen och för ekonomin. Tanken med egen personal är att skapa kontinuitet som bidrar till en patientsäkrare vård och högre kvalitet, med bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheterna. Hyrpersonal är dessutom mycket dyrt och står för en betydande del av regionens underskott, säger Ida Eriksson (M), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, i pressmeddelandet.

Till en början kommer fokus att ligga på att bli oberoende av inhyrda sjuksköterskeskor. Målet är att regionens egna medarbetare över tid ska utgöra 98 procent av hälso- och sjukvårdens totala bemanningskostnader.

– När vi nu sätter ner foten och gör detta tillsammans med andra regioner har vi goda förutsättningar att lyckas, säger Anna Zelvin (KD), ordförande för personalutskottet.

Läkartidningen har tidigare rapporterat om att Region Halland stoppat hyrsjuksköterskor och från februari nästa år gäller detsamma för hyrläkare på vårdcentralerna. Även Region Dalarna meddelade i veckan att man vill halvera hyrbemanningskostnaden till slutet av 2024.

– Det kan bli tufft till en början. Förändringen kommer att innebära att bemanningen inom vården tillfälligt går ner, men vi har ett bra samarbete mellan verksamheter för att täcka behoven. Vi måste göra det här nu för att det ska bli bra på sikt, andra regioner som tagit liknande beslut har sett att bemanningsläget vänt till det bättre fort, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Åsa Dedering i ett pressmeddelande.