Ett sparpaket av större modell är att vänta i Sörmland på grund av den krisande ekonomin. Regionen beräknar gå med ett underskott på 1,2 miljarder kronor i år och nedskärningar på flera hundra tjänster inom vården har föreslagits, rapporterade Läkartidningen under torsdagen. Men ovanpå allt rinner pengarna mellan fingrarna så snabbt att personalen riskerar att bli utan decemberlön, skriver Södermanlands Nyheter. Därför väntas regionstyrelsen i nästa vecka besluta om att utöka det lån som regionen har tagit i år med ytterligare 700 miljoner, till ett lånebelopp på totalt 2,5 miljarder kronor. Regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) säger till tidningen att det är »väldigt illa« att behöva låna pengar till driften.

– Men vi befinner oss i detta extremt allvarliga läge, och vi måste helt enkelt låna mer för att vara på den säkra sidan att vi har pengar till löner året ut, säger han.

Oppositionsrådet Monica Johansson (S) å sin sida menar att regionstyret inte tagit signalerna om de ekonomiska prognoserna på allvar i tid och att det sena agerandet gör att man nu står inför »värsta Lyxfällan«. Lånet som Region Sörmland nu behöver ta kommer med dagens ränta att kosta 28 miljoner kronor.

– Hade man agerat i tid hade vi kunnat använda de 28 miljonerna till att bekosta minst 30 sjuksköterskor i stället, säger Monica Johansson.

Enligt Sveriges Kommuner och regioner, SKR, är det ytterst ovanligt att en region behöver låna för att lyckas betala ut löner, skriver Dagens Medicin som har intervjuat chefsekonom Annika Wallenskog. Tidigare har dock Region Jämtland Härjedalen vid flera tillfällen tvingats att låna pengar för driften, så pass att Kommuninvest till slut valde att sätta stopp för ytterligare lån.

Läs också:
Regionerna hårdbantar – nya sparpaket »kommer göra ont«