Åtgärderna genomförs för att minska kostnaderna med en halv miljard under 2024. Insatser för att spara pengar kommer att fortsätta åtminstone till 2026. Regionen Sörmland skriver i pressmeddelandet att varslet inte innebär att 700 enskilda medarbetare drabbas.

– Det är en formell åtgärd som vi måste göra för att informera Arbetsförmedlingen om att regionen avser att minska antalet medarbetare och i vilken ungefärlig storleksordning, säger regiondirektör Magnus Johansson i pressmeddelandet.

Samtidigt föreslås enheter där regionen ser möjligheter att minska personalstyrkan: läkemedelscentrum och sjukhusbiblioteken. Anställningsstoppet är däremot inte ett stopp i ordets fulla bemärkelse – rekrytering inom vården fortsätter men kräver dispens.

– Vi fortsätter arbetet med att bli oberoende från hyrpersonal, säger Magnus Johansson i pressmeddelandet.

Läkartidningen har tidigare berättat om att 400 medarbetare kan försvinna från vården.

Samtliga verksamheter i regionen har fått i uppdrag att minska sina kostnader med fem procent, vilket exempelvis kan påverka kurser och konferenser, skriver Region Sörmland.

När Läkartidningen når Malin Bohlin, ordförande i Sörmlands läkarförening, berättar hon att det ännu är ovisst hur läkare riskerar att drabbas.

– Vi vet ingenting konkret än. Men det är bekymmersamt. Vi upplever ju att det inte direkt finns ett överskott av personal i sjukvården…

Att regionen behöver minska på hyrläkare förstår hon – men det kommer inte att bli optimalt för vare sig personalen eller patienterna.

– Regionen har ju misslyckats med att vara en attraktiv arbetsgivare på vissa enheter, som till följd av det är väldigt hyrberoende. Att försöka vända den trenden och bli en bra arbetsgivare, samtidigt som man ska spara massa pengar är kämpigt. Särskilt om det innebär att man inte kan bemanna upp för att erbjuda ett avgränsat uppdrag, säger Malin Bohlin.

Och regiondirektör Magnus Johansson förstår kritiken när Läkartidningen når honom:

– Vi delar kritiken. Alla regioner har utmaningar men i Region Sörmland har vi väldigt hård konkurrens i och med att vi har mycket kontakter med andra regioner. Vi måste hela tiden sträva efter att bli mer attraktiva.

Hur kommer läkare att drabbas?

– I dagsläget har vi inte kommit fram till vem eller vilka som drabbas. Två verksamheter är igång; läkemedelscentrum och sjukhusbiblioteken. Där pågår förhandlingar och processer, men alla verksamheter kommer att ses över, säger Magnus Johansson.

Läs även:
Region Sörmland tvingas ta lån för att kunna betala ut personalens löner

 

Varsel

  • Regionen står inför nedskärningar och måste enligt främjandelagen informera Arbetsförmedlingen om detta. Det handlar inte om att enskilda medarbetare har varslats utan om formalia.
  • Regionen är skyldiga att specificera hur ett kommande varsel kommer se ut i förhållande till män och kvinnor utifrån regionens totalt antal anställda. Uppskattningen är att varslet kommer att beröra 700 personer av cirka 7 200 tillsvidareanställda.
  • Regionen väljer att lägga ett omfattande varsel i stället för att behöva återkomma med flera varsel utifrån varje enskild förändring.
  • Om mer än 100 personer förväntas beröras måste arbetsgivaren informera Arbetsförmedlingen 6 månader innan driftsinskränkningen. Alltså den tidpunkt då de första medarbetarna slutar.

Källa: Region Sörmland