Region Blekinge hade tidigare planerat att införa ett förbud för vårdanställda att använda privat mobil under arbetstid. Beslutet, som regionens säkerhetschef Stefan Österström meddelade i förra veckan, innebar att all användning av privat mobiltelefoni i regionens lokaler i samband med patientkontakt, fotografering, ljudupptagning och samtal skulle förbjudas, med syftet att öka patient- och informationssäkerheten.

Beskedet väckte starka reaktioner från både regionanställda och fackligt håll, med argumentet att inte alla har tjänstemobiler, vilket gör dem beroende av privata telefoner.

Nu meddelar dock regiondirektör Peter Lilja att förbudet skjuts upp för att få svar på vissa frågor.

– Det är självklart att vi som arbetsgivare ska tillhandahålla arbetsredskap för att utföra våra tjänster. Om medarbetare inom hälso- och sjukvården använder mobilen för appar, bör det vara ett arbetsredskap som regionen tillhandahåller, säger Peter Lilja i en kommentar till Sveriges Radio P4 Blekinge.

Peter Lilja menar att det finns frågor som behöver klargöras angående när mobiltelefoner kan betraktas som arbetsutrustning, innan nya regler kring privat mobilanvändning införs.

Läs även:
Blekinge förtydligar regler för privata mobiler efter »incidenter«