– Nu finns registret nationella läkemedelslistan på plats och aktörerna kommer snart att vara anslutna. Därför vill vi ta nästa steg som innebär fler uppgifter i registret vilket kommer att underlätta för personal och öka patientsäkerheten, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.

Den nationella läkemedelslistan innehåller uppgifter om patienters förskrivna och uthämtade läkemedel men även andra varor, som till exempel livsmedel för särskilda näringsändamål. Genom det får exempelvis läkare möjlighet att se vilka läkemedel patienten har hämtat ut på öppenvårdsapoteken.

Regeringens utredare Sofia Wallström. Foto: Jann Lipka

Sofia Wallströms uppgift blir att se över hur den nationella läkemedelslistan kan ta flera kliv framåt. Det handlar enligt regeringen om att »fler uppgifter läggs till, att regleringen blir tydligare, mer förutsägbar och flexibel samt att hälso- och sjukvården och öppenvårdsapoteken har anpassade arbetsprocesser«.

Regeringen listar ett antal saker som utredningen ska se över:

  • Analysera och ta ställning till om och hur uppgifter om ordination och administrering av sådana läkemedel som patienter får vid behandling inom hälso- och sjukvården, inklusive vacciner, kan läggas till.
  •  Analysera och ta ställning till om uppgifter om medicintekniska produkter kan läggas till i nationell läkemedelslista, och i så fall vilka.
  •  Analysera och ta ställning till om andra delar av regleringen av nationell läkemedelslista bör justeras, bland annat när det gäller vilka uppgifter som får registreras, ändamål, spärrar och normgivningsnivå.
  •  Kartlägga arbetsprocesserna som används inom hälso- och sjukvården respektive öppenvårdsapoteken vid ordination och förskrivning respektive vid expedition av läkemedel samt föreslå hur de kan anpassas till registret och lämna nödvändiga författningsförslag.

Uppdraget ska redovisas senast den 14 februari 2025.

Läs även:
Läkemedelslistan kan dröja ytterligare sju år
Senarelagd läkemedelslista kostar 100 miljoner – regioner kan få betala
Chefläkare varnar för stora risker med läkemedelslistan 
Efterlängtat lagförslag på plats

 

Läkemedelslistan – en efterlängtad långbänk

Tanken med Nationella läkemedelslistan, NLL, är ett digitalt register där vården, apoteken och patienterna ska få samma bild av förskrivna och uthämtade läkemedel. Även om idéen kan tyckas enkel har vägen dit varit minst sagt krokig och bland annat krävt en ny lag, lag om nationell läkemedelslista.

Lagen klubbades 2018 och slog bland annat fast att alla regioner ska vara fullt anslutna till den 1 maj 2023.

I samband med covidpandemin pausades regionernas arbete med NLL och tidigare i år varnade Nätverket Sveriges chef­läkare för ett 30-tal risker om regionerna skulle tvingas hålla sig till det i lagen utsatta datumet.

Regionerna har bedömt att det tidigaste datumet för att alla ska kunna läsa och skriva i systemet är den 1 januari 2028, förutom i Region Gotland och Stockholm där ytterligare två år behövs. Så långt ville inte regeringen sträcka sig, däremot har datumet skjutits fram till den 1 december 2025.