Det var allmänläkaren Fredrik Landström, gynekologen Ulf Zachrisson och ortopeden, tillika ryggkirurgen, Hannu Määttänen samt ortopeden, tillika SPLF-ordföranden, Thomas Anderson som föreläste i måndags om sina egna erfarenheter av att starta eget.
DLF var också medarrangör.
– De stod för käket, vi stod för kunskaperna, säger Fredrik Landström.
Han berättar att småprat mellan föreningarnas ordföranden Thomas Anderson (SPLF) och Marina Tuutma (DLF) ledde fram till en kurs.
Daniel Moberg, allmänläkare i Linköping, höll i trådarna från DLF:s sida.
– Vi i DLF skrev en motion som egentligen var tänkt till fullmäktige (Läkarförbundets redaktionens anmärkning) och ville att SPLF skulle vara med och stötta vår motion.
Önskemålet var först att Läkarförbundet skulle stå för en kurs på temat.
Men så gjorde yrkesföreningarna slag i saken och drog igång en kurs själva. Det verkade smidigare.
25 platser fanns tillgängliga under kursen i måndags och ett par sena avhopp gjorde att siffran landade på 23 deltagare, enligt Fredrik Landström.
– Det var ett stort intresse och en bra dialog bland deltagarna, konstaterar han.
Varför behövs kursen?
– Det behövs ett helt nytt grepp inom primärvården. Hela primärvården i Sverige går på knäna och man behöver se över den. Det behövs något annat än det som finns i dag med de här stora vårdcentralerna; det borde underlättas för små privata alternativ som drivs av läkarna själva, säger Fredrik Landström.
Daniel Moberg från DLF satt med och lyssnade då han själv går i tankar om att starta eget.
– Flera av de andra som var där hade ju också lösa tankar; de är lockade av idén men har inga konkreta planer. En kollega hade dock räknat på budget och allting men fått lite kalla fötter på sistone. För honom var det nog bra att vara med och få inspiration.
Kommer ni hålla kursen igen, DLF och SPLF?
– Vi inväntar deltagarnas skriftliga utvärderingar och om folk gillade detta kan det nog bli ett stående inslag. Vi vill ju se fler enheter som är läkarledda – och gärna läkarägda, säger Daniel Moberg från DLF.
När Läkartidningen når SPLF:s ordförande Thomas Anderson någon dag senare har utvärderingarna sammanställts:
– Det var övervägande ett väldigt positivt resultat, kursen fick i genomsnitt över åtta i betyg på en tiogradig skala.
Av medlemmarna i SPLF är de flesta egenföretagare. Enligt kanslisten Johnny Wass har föreningen »ungefär 930 medlemmar och det är kanske en handfull som inte driver eget«, skriver han i ett mejl till Läkartidningen.
(uppdaterad 2023-10-04)