Akutmottagningen i Lidköping har haft ett nedläggningshot hängandes över sig i många år, men nu har beslutet fattats en gång för alla. Patienter med akuta tillstånd kommer hädanefter i stället att hänvisas till den nyinvigda akutmottagningen i Skövde, fem mil bort. Även vårdutbudet vid sjukhusen i Mariestad och Falköping påverkas av beslutet.

– Skas (Skaraborgs sjukhus, redaktionens anmärkning) Lidköping kommer att ha en viktig roll i framtiden som sjukhus för planerad specialistvård, men det kommer inte att vara ett akutsjukhus med intensivvård, sa sjukhusstyrelsens ordförande Anna-Karin Skatt (S) på en pressträff efter att beslutet fattats under tisdagen.

Protesterna inför sjukhusstyrelsens sammanträde, då frågan skulle klubbas, har varit omfattande. En manifestation i helgen samlade över 10 000 personer och läkare har till och med vänt sig till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i hopp om att myndigheten ska utreda risker och konsekvenser av en nedstängning, som Läkartidningen tidigare har rapporterat. Dessutom har 138 vårdanställda, varav ett fyrtiotal läkare, skrivit ett öppet brev till sjukhusstyrelsen, rapporterar Västgöta-Bladet. I brevet varnar de för att en stängning av akuten får förödande konsekvenser. Chefläkarens löften om att patientsäkerheten inte är hotad ger de inte mycket för.

»Att läsa att ni är ’trygga med beslutsunderlaget’ gör oss livrädda! Ni kan inte vara nöjda med den risk- och konsekvensanalys som nu ligger på ert bord. Det enda man kan vara trygg med efter att ha läst den, det är att akutmottagningen i Lidköping måste vara kvar«, skriver de i brevet.

Anna-Karin Skatt menade dock att patientsäkerheten alltid är högsta prioritet.

– Det är också ett ansvar för verksamheten att se till att vi levererar en patientsäker vård. Jag känner mig trygg med de beslut som vi har tagit, sa hon.

Nedläggningen av akuten i Lidköping kan »självklart« innebära förflyttningar av personal, enligt sjukhusdirektör Stellan Ahlström. På frågan om det betyder att akutpersonalen i Lidköping kommer att erbjudas jobb på akuten i Skövde ville han dock inte svara.

– Jag kommer att ta den dialogen först och främst med de fackliga parterna.

Alla partier i sjukhusstyrelsen utom Sverigedemokraterna var överens om akutstängningen för att kunna klara av de tuffa sparkraven.

Läs också:
Läkare vädjar till Ivo om att utreda riskerna med stängd akut i Lidköping
Facket kluvet till beslutet att stänga akutmottagningen i Lidköping
Akuten i Lidköping ska stängas – enig nämnd bakom beslutet
Läkare riktar kritik mot ekonomisk genomlysning av Skaraborgs sjukhus