För någon vecka sedan kom beskedet att de 18 vårdplatserna på den kirurgiska akutvårdsavdelningen vid Sunderby sjukhus skulle stänga i dag, den 1 september. Nu meddelar Region Norrbotten att sju slutenvårdsplatser för kirurgiska patienter i behov av akut omhändertagande ska öppna vid samma sjukhus på måndag, den 4 september.

Enligt ett pressmeddelande är tanken att platserna ska vigas för patienter som är i behov av vård i upp till 72 timmar, alltså tre dygn, och fungera som en ventil så att patienter inte blir kvar på akutmottagningen för länge.

– Med de nya platserna ökar patientsäkerheten samtidigt som arbetsmiljön blir bättre, säger Mattias Josefsson, verksamhetschef för akutmottagningarna i Norrbotten, i pressmeddelandet.

Men det är inte fråga om en tillsvidarelösning.

– Vi tror att situationen med få lediga vårdplatser på sjukhuset i övrigt kommer att förbättras i oktober. Då ska de sju platser vi öppnar nu förhoppningsvis inte behövas längre, säger Mattias Josefsson.