– Vi måste döda faxen, sade Anders Ygeman (S) i april 2019 som nytillträdd digitaliseringsminister och ledare för det nya infrastrukturdepartementet. Det är lågt hängande frukt, fortsatte han.

Men enligt tidningen Sjukhusläkarens granskning lever faxen gott och väl. Över 4 000 aktiva faxar hittas i landets regioner. Flest faxar finns i Region Skåne och Region Stockholm som båda säger att de har över 600 vardera. Lägst antal, cirka 10 stycken, finns i Region Gotland, rapporterar Sjukhusläkaren.

SDK, Säker digital kommunikation, är en tjänst som ska fasa ut faxen och vanliga brev och skapa trygga kommunikationskanaler mellan offentliga aktörer. I dag är det bara Region Gotland som anslutit sig till systemet, medan flera andra regioner är anslutna till en öppen testmiljö, skriver Sjukhusläkaren.

I dag ansluter sig regionerna till SDK genom Inera, kommunernas och regionernas digitaliseringsbolag, men från och med april 2024 ska Myndigheten för digital förvaltning (Digg) ta över ansvaret. Tjänsten har varit kostnadsfri och finansierats med anslag från staten. Mot slutet av året ska regeringen besluta om fortsatta anslag. Digg har föreslagit att tjänsten ska vara fortsatt avgiftsfri, men finansieringen är inte klar före myndigheten får sitt regleringsbrev i december.

Läs mer:
Faxen ska ut – regering och SKR överens om digital infrastruktur