Anders Åhlund. Foto: Region Västmanland

Det har stormat kring chefsposterna inom Region Västmanland på sistone. Efter att områdeschefen för akutsjukvården, Liselott Sjöqvist, fick sparken häromveckan mottog regiondirektören Anders Åhlund ett protestbrev från samtliga verksamhetschefer inom regionens akutsjukvård. Beslutet att tvinga bort Liselott Sjöqvist hade skadat förtroendet för hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth, menade cheferna. Under fredagen kom så beskedet att regionstyrelsens ordförande sagt upp avtalet om uppdraget som regiondirektör med Anders Åhlund.

– Nu står regionen inför stora och svåra utmaningar som kräver en nystart för att vända regionens ekonomiska utveckling, säger Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande, i ett uttalande.

Men dialogen om ett nytt chefskap inleddes redan före sommaren och behovet av nystart har ingen koppling till den senaste tidens turbulens, understryker Mikael Andersson Elfgren i en intervju med Vestmanlands läns tidning, VLT.

Anders Åhlund har utfört sitt arbete på ett förtjänstfullt sätt, men »olika tider kräver olika typer av ledarskap«, säger han.

– Jag har kommit fram till att vi behöver nytt ledarskap och nya idéer, säger Mikael Andersson Elfgren.

Anders Åhlund får tolv månadslöner i avgångsvederlag, nära 2 miljoner kronor, enligt VLT . Fram till dess att en ny regiondirektör har rekryterats kliver Maria Linder, regional utvecklingsdirektör, in som tillförordnad.

Anders Åhlund själv säger i ett pressmeddelande att han har stor respekt för det politiska uppdraget och de beslut som politikerna anser sig behöva ta.

– Jag lämnar mitt uppdrag med känslan av att ha bidragit till Västmanlands utveckling, säger Anders Åhlund.

Läs också: 
18 chefer i protest mot att sparka akutchefen i Västmanland