Häromveckan sammanträdde nämnden för primärvård, rättspsykiatri och Dammsdalskolan i Region Sörmland, och följande beslut togs:

»… divisionschef för primärvård ska ta fram beslutsunderlag som visar vilka utbudspunkter som inte uppnår sina budgetmål samt vilka konsekvenser eventuell avveckling av någon av dessa skulle innebära utifrån ekonomisk kalkyl samt risk- och konsekvensanalys med patient- och medarbetarperspektiv.«

I klartext betyder det att samtliga 19 regionägda vårdcentraler ska granskas, vilket även Sveriges Radio P4 Sörmland har rapporterat om – och särskilt utsatt är vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna då den har haft svårt att uppnå sina budgetmål.

– Jag har fått i uppdrag att utreda avveckling av vårdcentralen Gallerian. Det här är ju en av våra nystartade vårdcentraler i Eskilstuna. Det är en fantastiskt välfungerande vårdcentral överlag som har fått fina betyg i patientenkäterna, men det är svårt att starta nya vårdcentraler.

Varför just Gallerian om den är så välfungerande?

– Det handlar om att titta på de vårdcentraler som har svårast att uppnå budgetmålet.

Det finns också en geografisk påverkan, menar Anna Ormegard.

– Det kan vara svårare att lägga ned en vårdcentral i en kommun som bara har en vårdcentral. Det skulle heller inte gagna vår samverkan med den kommunen. Det kan vara lättare i en stad med många andra alternativ, men det är just de aspekterna vi måste väga mot varandra när vi redovisar utredningen i nämnden.

Genomlysningen av vårdcentralernas ekonomiska situation är ingen utdragen process. Uppdraget ska återredovisas vid ett extrainsatt nämndsammanträde den 23 november 2023.