På onsdagsmorgonen avslöjade Aftonbladets program 200 sekunder omfattande fusk och allvarliga brister på läkarprogram i östra och centrala Europa. Det har bland annat framkommit att elever kunnat memorera svar från gamla tentor, att praktiktillfällena inte alls hållit måttet och att man kan googla sig in på en läkarutbildning i Polen – eftersom man även vid antagningen kan fuska sig till en plats. Detta bekräftas även av studenternas vittnesmål till Läkartidningen.
Och utbildningsminister Mats Persson ser allvarligt på bristerna.
– Det är allvarligt och jag tror att det är många svenskar, inklusive jag själv, som tycker att det är olustigt att det utbildas läkare i Europa som inte håller måttet i Sverige, säger han till Aftonbladet.
Mats Persson ska nu tillkalla ministrar i Lettland, Litauen, Tjeckien och Polen. Därtill anser utbildningsministern att det krävs dialog med Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Universitets- och högskolerådet (UHR) för att utreda eventuella konsekvenser för universiteten.
– Övergripande handlar det om att se över vilka möjligheter vi har från svensk sida att agera mot olika typer av universitet som inte håller måttet, säger Mats Persson.
En konsekvens kan vara att dra in studiestödet, något som även Joacim Strömblad, utredare på CSN, ser som en möjlighet, enligt Aftonbladets rapportering.
Från Läkarförbundets sida finns däremot inte mycket att göra. Förbundet saknar mandat att granska och bedöma andra länders läkarutbildningar, enligt Emelie Hultberg, ordförande i förbundets utbildnings- och forskningsråd.
– Jag är överraskad över den omfattning som beskrivs i programmet och nivån på fusket, som att tentor inte ändras. Men vi har hört att det finns upplevelser om att många utländska utbildningar har mindre praktiska inslag än de svenska utbildningarna, sa Emelie Hultberg till Läkartidningen på onsdagen.
(uppdaterad 2023-10-25)