Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Universitetssjukhuset i Linköping och Universitetssjukhuset Örebro landar på röda listan när Sjukhusläkaren frågar fackliga representanter om det har införts restriktioner på fortbildning. Det är bara företrädare från Akademiska sjukhuset och Norrlands universitetssjukhus som inte uppger några generella restriktioner.

I Linköping uppger man att det finns vissa restriktioner gällande konferenser och tjänsteresor, medan man i Örebro säger att det råder generellt utbildningsstopp sedan mitten av september.

– I ekonomiskt tuffa tider ska man i stället satsa ännu mer på utbildning för då är det ännu viktigare att vi både utvecklar och förbättrar och tar bort det som inte har någon tydlig effekt. För att identifiera dessa saker är fortbildning av personalen helt avgörande, säger Stefan Lindgren, professor vid medicinska fakulteten i Lund, till Sjukhusläkaren.

På Karolinska universitetssjukhuset, där det råder stor restriktivitet på konferenser och externa utbildningar för resten av året, säger verksamhetschefen Marcus Ståhlberg till Sjukhusläkaren att fokus för resten av året sätts på vårdproduktion.

– Sjukhuset är i en kärv ekonomisk situation och har ett underskott på 709 miljoner kronor efter årets första nio månader. En sak alla verksamheter kan bidra med är att vara extra noggranna med våra utgifter. Samtidigt måste vi öka produktionen och vårda och operera fler patienter för att inte köerna ska växa och patienternas väntetid förlängas. Det kräver att varje resurs vi har måste användas så klokt som möjligt.