14 regioner har i dag, eller ska införa, Sms-livräddare (se grafik). Det är ett system där hjärt–lungräddningstränade privatpersoner larmas i sina mobiltelefoner i samband med att SOS Alarm fått uppgifter om förmodat hjärtstillestånd. Därtill har en region en egen lösning som bara involverar den egna sjukvårdspersonalen.

De två regioner som står på tur att införa Sms-livräddare är Dalarna och Skåne. I den sydsvenska regionen lades faktiskt en motion av Socialdemokraterna redan 2020, som sedan röstades igenom 2021. Men det politiska beslutet hade inget datum för införande, och det har dröjt.

Först i år annonserade regionstyret, som varit borgerligt både före och efter valet, att Skåne nu kommer att ansluta sig. Regionen har redan nära 10 000 invånare som registrerat sig i Sms-livräddare-appen, vilket kanske delvis kan förklaras med närheten till Danmark där hela landet har infört systemet. Men eftersom regionen ännu inte är ansluten, kan de inte använda appen i Skåne.

– Beslutet är att det införs nu den 1 januari. Men det har tagit en jäkla tid, säger Carina Svensson (S), vice ordförande i regionstyrelsen och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Från beslut till införande kommer det att ha gått nära tre år. På frågan vad som hänt under den här tiden, blir Carina Svenssons svar »ingenting«. Enligt henne ska det inte ha funnits något politiskt motstånd.

Men regionrådet Gilbert Tribo (L) har tidigare påpekat för Sydsvenskan att man velat invänta mer forskning innan införandet. Och i underlaget till fullmäktigebeslutet från 2021 fanns också en skrivelse om att invänta »pågående och planerade vetenskapliga utvärderingar« innan införande.

Heartrunner, företaget bakom Sms-livräddare, säger att flera regioner har väntat på en specifik studie som kom den här sommaren. Den undersökte effekten av system i Sverige och tre andra länder, där privatpersoner larmats till förmodade hjärtstillestånd. Enligt studien ökade närvaron av ett sådant system chansen att frivilliga deltog i HLR och defibrillering, samt att det förbättrade överlevnadsgraden efter 30 dagar.

Region Uppsala har valt en egen lösning, som i princip fungerar likadant som Sms-livräddare, men där enbart regionens egna sjukvårdsanställda kan delta i nuläget. De använder appen Först på plats.

– För det första ville vi ha ett system som gav oss mer kontroll och som vi hade full utvecklarrättighet till, berättar Johan Mälberg, verksamhetsutvecklare vid ambulanssjukvården i Region Uppsala.

– Och sedan kan vi, eftersom det är vårt eget, utveckla det vidare till ett system som inte bara är för hjärtstopp utan för andra sjukdomstillstånd också. Men där är vi inte ännu.

Uppsalas system är integrerat till regionens larmcentral. När de får information om misstänkt hjärtstopp, går ett meddelande ut via appen till de anslutna personerna som befinner sig inom en kilometer från patienten.

Johan Mälberg poängterar att Region Uppsala inte vill konkurrera med andra och att man inte tjänar pengar på systemet, men att man kan spara pengar.

– Vi ville ha något eget system och inte betala väldigt mycket pengar, säger han.

Ekonomin nämns ibland som en faktor bland de regioner som inte är med i Sms-livräddare. Region Västerbotten svarar på Läkartidningens enkät att man genom ekonomiska begränsningar valt att fokusera på IVPA, i väntan på ambulans.

En annan region som inte har något system i dagsläget är Västernorrland. Där har dock en motion lagts av Sjukvårdspartiet, regionens andra största parti och som sitter i opposition, om att införa Sms-livräddare. Nu har förvaltningen fått i uppdrag att ta fram faktaunderlag om kostnad, administrativa konsekvenser, och hur man kvalitetssäkrar att det fungerar bra.

– Det viktiga är att de insatser vi gör ska ha god kvalitet och vara anpassade och integrerade i vår verksamhet, säger Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Elina Backlund Arab (S).

Och det finns en ekonomisk verklighet att förhålla sig till:

– Vi måste naturligtvis överväga kostnader och den administrativa pålagan eftersom vi har ett uppdrag till vår förvaltning att, utifrån den ekonomiska situationen, minska administrationen, säger hon.