Hallå där, Peter Friberg, professor i global folkhälsa vid Sahlgrenska akademin. Hur kommer det sig att du blev tillfrågad om att leda den här Lancetkommissionen?
– Under flera år var jag ansvarig för SIGHT (Swedish Institute for Global Health Transformation). Inför institutets start ansökte vi om medel från Bill & Melinda Gates Foundation, och skrev i ansökan att vi önskade göra en Lancetkommission inom global hälsa. Det snappade Lancets chefredaktör upp. Han kom till vårt uppstartsmöte och sa »Okey, let’s do a commission«. Han föreslog att vi skulle undersöka om god hälsa och hälsoservice respektive jämställdhet mellan könen kan bidra till fredliga samhällen. Ingen hade forskat på det, men vi vet ju att krig, konflikter och våld skapar ohälsa. Om man då gör tvärtom – kan det bevara och bidra till fred?
Var det givet att nappa på det upplägget?
– Det som Lancets chefredaktör säger åt en, det gör man, haha. Så det var bara att sätta i gång.
Vad kom kommissionen fram till?
– Vi fick data och evidens som stödde vår hypotes. »Health equity«, det vill säga lika rätt och tillgång till vård, och jämställdhet mellan könen är två faktorer som bidrar till fredligare samhällen, inte minst i kombination men även var för sig. Och det finns evidens för att det går att bryta onda cirklar och påbörja goda cirklar utifrån dessa faktorer. Ett tidigt exempel är hur WHO på 90-talet lyckades få eldupphör från gerillorna i Centralamerika, för att vårdpersonal skulle våga sig ut och vaccinera barn på landsbygden.
Vad hoppas du att er rapport ska leda till?
– Vi kommer inte att lyckas skapa fred överallt, det måste man tyvärr inse. Men exempelvis har WHO:s regionala kontor för östra Medelhavet visat stort intresse och kommer att presentera rapporten i Kairo i december. Bara att man tar upp de här frågorna och resonerar kring dem kan skapa lärande och en ökad förståelse för hur olika områden är sammanflätade.
Läs mer om Lancetkommissionens arbete här.