På Läkarförbundets fullmäktigemöte 2022 var det 69 motioner, vilket är ovanligt många. Dessutom hade tre externa talare bjudits in. Talartiden minskades från två och en halv minut till 30 sekunder på eftermiddagen den andra dagen. För att spara tid bad mötespresidiet till och med delegaterna använda så kallade »jazzhands«, alltså vifta med händerna i luften, i stället för att applådera.

Trots det fick mötet förlängas med 45 minuter. De sista motionerna betades av i snabb takt på övertid, när en del delegater redan gått. Efter mötet reagerade flera delegater, vilket Läkartidningen skrev om.

– På slutet var folk rätt less och en del var tvungna att lämna för att hinna med tåget eller flyget. Det blir inte bra med de sista motionerna, sa exempelvis Cecilia Nordenson från Västerbottens läkareförening, till Läkartidningen.

Flertalet nämnde tidsbristen som det stora problemet, och många efterlyste förändringar till nästa fullmäktigemöte.

Ylva Sandström. Foto: Jesper Cederberg

– Jag hoppas detta styrs upp till nästa fullmäktige. Jag tror inte jag var ensam om att vara frustrerad. Det finns en risk att Läkarförbundet inte uppfattas demokratiskt om man forcerar debatter eller fattar beslut där en stor del av de deltagande inte hänger med i hur besluten fattas, sa Ylva Sandström, som varit ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm och suttit i Läkarförbundets förbundsstyrelse.

8-9 november är det dags för årets fullmäktigemöte. Inför det har Läkarförbundet gjort några förändringar för att slippa hamna i tidsnöd igen. Mötestiden har förlängts 45 minuter, och endast en extern gäst har bjudits in. Mötespresidiet kommer också vara hårdare med att delegaterna ska hålla talartiden.

»Dessutom har vi mycket färre motioner i år, så vår förhoppning är att det kommer gå betydligt smidigare», uppger Läkarförbundets press- och kommunikationschef Hediye Güzel i ett mejl till Läkartidningen.

På årets möte ska 58 motioner behandlas.