Peter Johansson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef för Vibblaby husläkarmottagning i Järfälla, turistar i samband med kongressen i Sydney. Foto: Privat

Hallå där Peter Johansson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef för Vibblaby husläkarmottagning i Järfälla utanför Stockholm. Berätta om diabetesprojektet som fört dig till Australien!

– Det som skiljer oss litegrann är att vi är en så kallad one stop shop, en allt-i-ett-mottagning. Det innebär att när vi har årskontroller på diabetespatienter kommer de fastande till labbet och eftersom vi har ett eget labb får patienterna svar på alla värden inom tio minuter. Efter besöket träffar de en diabetessköterska i en timme som går igenom blodsockerkurvan, målvärden och kost och motion. Sedan lämnas patienten över till en husläkare för att summera besöket och beroende på hur värdena ser ut bokas en ny tid in, alltifrån om ett par månader upp till ett år.

Är det unikt?

– Ganska så, vad det verkar. Jag hade webbinarium om detta under pandemin då många läkare från andra delar av världen deltog och var intresserade av vår metod med eget labb. Vi har också märkt att för att få folk i utsatta områden att gå på sina vårdbesök, är det bra att göra allt på plats och allt samtidigt. När vi började tänka på det här patientcentrerade sättet 2016 har vi märkt att diabetespatienterna har bättre värden – och de är även bättre om man jämför med övriga diabetespatienter i Sverige.

Spännande – vad står på agendan för Sydney-besöket?

– I dag har vi varit 14 läkare som åkt runt i en liten buss och besökt vårdcentraler i Sydney. Det har varit väldigt intressant att se hur det fungerar här. I Sverige har vi färre läkare och fler sköterskor, här är det tvärtom. Sedan ska jag presentera diabetesprojektet på fredag, som en av 800 talare.

Vad tar du med dig från kongressen, nu när du träffar allmänläkare från hela världen?

– Nu har det varit lite »förkongress« med studiebesök och workshops men av det jag har sett i dag har det varit intressant att se hur olika det kan fungera i olika länder. Jag har pratat med läkare från Japan, Senegal, Slovakien och Kanada, och det visar sig att alla har liknande problem med finansieringen och att det är brist på allmänläkare. Vi har pratat mycket om ersättning bör grundas på kapitering eller besök – det är jättespännande!

Hur är det att vara där?

– Det är jättekul att se hur vi alla brinner för våra patienters bästa och det är tydligt att vi alla vurmar för att kontinuiteten är det viktigaste inom primärvården. Om primärvården fungerar sparar det pengar för hela hälso- och sjukvården. Det verkar alla vara överens under en diskussion vi hade på bussen, oavsett om man var från Japan eller Senegal.