Läkaren Terese Nilsson i Göteborgs tingsrätt. Foto: Extinction Rebellion Sverige.

Miljörörelsen Extinction Rebellion anordnade i maj en aktion mot oljeindustrin i Göteborg, där infarten till hamnen blockerades. Flera läkare deltog i protesterna, som har fått ett juridiskt efterspel. Terese Nilsson, till vardags ST-läkare i allmänmedicin, är en av dem som senare dömdes i tingsrätten för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha vägrat flytta på sig på polisens uppmaning.

För en månad sedan överklagade hon till hovrätten med hänvisning till att klimathotet innebär en nödsituation, men fick nobben. Nu vänder hon sig till Högsta domstolen, HD, i stället. Den här gången har hon strukit argumentet om nödvärn och har lagt valt att lägga fokus på antalet dagsböter, som är högre än i liknande fall. Exempelvis har Greta Thunberg i en annan demonstration dömts till 30 dagsböter.

»Enligt min advokat och tidigare erfarenhet är det svårt att försöka hävda nödrätt och demonstrationsrätt. Ytterst få fall tas upp i Högsta domstolen, så vi valde att överklaga det godtyckliga i att Göteborgs tingsrätt dömde mig till 40 dagsböter och inte 30 dagsböter«, skriver Terese Nilsson i ett mejl till Läkartidningen.

»Såklart hade jag helst velat yrka på att bli frikänd, men inser att juridiken inte är mogen för detta. Så det får bli ett litet delmål i stället«, avslutar hon.

Läs också:
De är läkare och klimataktivister: »Vi som kår måste tala högre om hotet«