Under onsdagen presenterade den styrande koalitionen i Stockholm – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – tillsammans med Vänsterpartiet sitt förslag till budget för nästa år. Förslaget innebär att skatten höjs med 30 öre till 12,38 per intjänad hundralapp, vilket ger regionen 2,4 miljarder kronor i ökade skatteintäkter.

Aida Hadzialic.

Aida Hadzialic var tydlig: Budgeten innehåller inga ambitionshöjningar eller satsningar. För det finns inte ekonomiskt utrymme när inflationen skapar stora budgethål i regionernas plånböcker. Huvudmålet har i stället varit att skydda sjukvården från stora nedskärningar.

– Budgeten innehåller heller inga dramatiska sparkrav, sa Aida Hadzialic på pressträffen.

Och la till:

– Det är en budget som skyddar sjukvården i allra möjligaste mån. Det handlar om att kunna se vårdpersonalen i ögonen framöver.

Regionens kostnader har, enligt Aida Hadzialic, ökat med tio miljarder kronor på grund av inflationen. För att kompensera för det stora budgethålet jobbar regionen med att kapa administration, ta in färre konsulter och minska beroendet av hyrbolag i vården. Men det räcker inte.

– Alla regioner har just nu stora svårigheter att finansiera sina verksamheter. Det gäller även Region Stockholm.

Politikerna i majoriteten skickade flera kängor till regeringen, som man anser inte hjälpt regionerna tillräckligt. Gustav Hemming (C), klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd var tydligt med att det sved rejält att höja skatten, men menade att det var nödvändigt:

– En skattehöjning med 30 öre är i det här läget alternativet till kaos. Regeringens svek mot regionerna lämnar oss med valet att antingen massvarsla vårdpersonal och stänga vårdcentraler eller att höja skatten.

I bugdetförslaget ligger även högre patientavgifter för att besöka närakuten (från 250 kronor till 375 kronor), höjd enhetstaxa inom öppenvården (från 250 kronor till 275 kronor) samt höjd avgift per dygn inom slutenvården (från 120 kronor till 130 kronor).

– Med den här budgeten lägger vi ett skyddslock över sjukvården, och skyddar våra sjukhus och vårdcentraler från nedskärningar och varsel, sa Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd.

Stockholms läns sjukvårdsområde, som driver den vård som sker i egen regi i regionen utanför akutsjukhusen, får ett sänkt resultatkrav 2024.

Åtgärder som nämnts tidigare i år är nedskärningar på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus på omkring hundra respektive drygt hundra tjänster vardera och en stängning av närakuten vid Hötorget. Även om de styrande politikerna med sin budget hoppas slippa stora nedskärningar på sjukhusen, föreslår de att avtalet med närakuten inte förnyas.

Sedan förra valet styr S, C och MP, med stöd av V i Region Stockholm.

Regionbudgeten – så går det till

Utifrån det samlade budgetunderlaget förhandlar den styrande koalitionen om budgetens inriktning och innehåll, varefter regionrådsberedningen – som består av de styrande partiernas regionråd – offentliggör sitt förslag till budget 2024.

Förslaget behandlas av regionstyrelsen den 17 oktober som sedan lämnar sitt beslutade förslag till fullmäktige.Regionstyrelsens förslag debatteras, behandlas och beslutas sedan av regionfullmäktige den 7–8 november.

Budgeten är Region Stockholms viktigaste styrande dokument. Den anger hur regionfullmäktige vill att verksamheterna ska utvecklas och vilka ekonomiska förutsättningar de har att röra sig med.

Källa: Region Stockholm