– Vi är nu politiskt överens om att det är så här vi ska vidareutveckla sjukhusstrukturen i Halland, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, till tidningen.

Diskussionerna om vilka orter som ska ha sjukhus, och vilken vård som ska erbjudas, har pågått i decennier. Men nu ska Mikaela Waltersson och oppositionsrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) snart ut på en »turné« i regionen för att förankra beslutet att dagens struktur ligger fast.

I det faktaunderlag som politikerna tagit del av innan beslutet har mycket pekat på att regionen endast skulle ha ett akutsjukhus, enligt Hallands Nyheter. Men det verkar alltså inte vara aktuellt nu. Samtidigt är de halländska sjukhusen i behov av renovering och Mikaela Waltersson sticker inte under stol med att det skulle kunna bli dyrare att renovera och bygga ut tre sjukhus än det hade blivit att bygga ett helt nytt.

– Absolut. Helsingborg började med att lappa och laga på sitt gamla sjukhus, men bygger nu i stället ett nytt vid motorvägen. Samtidigt har Kronoberg nu backat från att bygga ett nytt sjukhus. Jag känner mig trygg med de utredningar och analyser som har gjorts av våra fastigheter. Vi har också en stark ekonomi och därför vågar vi ta det här beslutet, säger hon till Hallands Nyheter.

Formellt fattas beslutet om sjukhusens framtid på regionfullmäktiges möte den 6 december.