– Kammarrätten anser att läkarens agerande i detta enskilda fall innebär att han är uppenbart olämplig att utöva läkaryrket. Det gäller oavsett vilka motiv läkaren har haft, säger kammarrättsrådet Daniel Sjölund i ett pressmeddelande.
I domen konstaterar kammarrätten kort att det som Staffan Bergström framfört och det som framgår i tidigare utredning, inte ger kammarrätten anledning att göra en annan bedömning än vad förvaltningsrätten redan har gjort.
Kammarrättens korta resonemang i domen förvånar Staffan Bergström.
– Jag har samtalat med jurister under gårdagen och i dag, säger han till Läkartidningen på fredagen, och fortsätter:
– De är samfällt förvånade att inte de nya överväganden, vår detaljerade kritik av förvaltningsdomstolens dom, inte får någon slags feedback från kammarrätten.
Det mycket uppmärksammade ärendet handlar om att Staffan Bergström 2020 hjälpte en ALS-sjuk man att avsluta sitt liv. Mannen intog själv läkemedel som Staffan Bergström tillhandahållit.
Staffan Bergström vände sig sedan själv till polisen som inledde en förundersökning, vilken dock lades ned. Däremot gjorde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en granskning som ledde till att Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSAN) beslutade att dra in Staffan Bergströms läkarlegitimation. Det beslutet överklagade Staffan Bergström till förvaltningsrätten, som i slutet av maj i år dock fastställde HSAN:s beslut.
I domstolen har Staffan Bergström anfört att han gett vård i enighet med patientsäkerhetslagen, och patienten själv tagit beslutet att avbryta livsviktig ventilatorbehandling, vilket absolut skulle leda till döden.
Den mängd läkemedel Staffan Bergström gett mannen, ska ha varit för att behandla och lindra »kvävningskänslor och förebygga den lufthunger och andnöd« som uppkommit i samband med att ventilatorn kopplades bort. Försvaret har lutat sig mot rättsmedicinsk expertis om att patientens bortkopplande av ventilatorn var den främsta orsaken till dödsfallet, medan HSAN och i förlängningen domstolen menat att läkemedlen var i dödlig dos.
Staffan Bergström menar också att läkemedlen han gett patienten används »inom ramen för reglerade dödshjälpsförfaranden på särskilda kliniker i andra länder«, och att det därför faller inom vetenskap och beprövad erfarenhet. Han lyfter att forskning är internationell, och att man inte kan prata om »svensk forskning«, vilket han tycker HSAN gör. Staffan Bergström påpekar också att material till förarbetena till dagens lagstiftning är över 40 år gamla, och från en tid då assisterat döende till skillnad från i dag inte var tillåtet i något land.
Staffan Bergström har hela tiden sagt att han är beredd att gå hela vägen juridiskt: till Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige, dit han nu kommer att överklaga kammarrättsdomen. Han är dessutom redo att gå till Europadomstolen.
– Det finns fyra tidigare fall i Europadomstolen som man i svensk domstol helt förbigått.
Läs även:
Staffan Bergströms överklagan mot dödshjälpsdomen har lämnats in
Domstol: Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation
HSAN-beslut: Staffan Bergström blir av med sin läkarlegitimation
Staffan Bergström redo att ta strid för sin legitimation
(uppdaterad 2023-10-09)