Enligt varningen kunde enhetschefen inte fortsätta sin arbetsdag på grund av händelsen.

Arbetsgivaren uppger att flera närvarande har beskrivit läkarens uppträdande som hotfullt och aggressivt. Läkaren ska ha »tappat besinningen och uppträtt högljutt« när hen framförde sin åsikt till en enhetschef. Både kollegor och patienter var närvarande då händelsen ägde rum.

Enligt arbetsgivaren ska händelsen ha varit så allvarlig att den påverkat arbetsplatsen negativt, både för anställda och patienter.

En facklig företrädare säger att de blev meddelade om varningen i förväg, i enlighet med kollektivavtalets allmänna bestämmelser. Det är inte heller första gången den här sortens händelse sker med läkaren i fråga.

– Däremot är vi förvånade över att man tar i med en sådan kraftåtgärd. Vi är vana med att det är god stämning på sjukhuset, men en ny ledningsstruktur på arbetsplatsen har gjort att man har blivit mer hårdhänt, och det är vi inte vana med. Man skulle ha skött det på ett annat sätt tidigare, säger den fackliga representanten med insikt i läkarens arbetsplats.

§ 11 Disciplinpåföljd

Kollektivavtalets allmänna bestämmelser beskriver hur arbetsgivaren ska gå till väga vid en skriftlig varning i § 11 Disciplinpåföljd:

  • Mom. 1 En arbetstagare som i arbetet gjort sig skyldig till fel eller försummelse kan meddelas disciplinpåföljd i form av skriftlig varning. Disciplinpåföljd får dock inte meddelas en arbetstagare för att arbetstagaren har deltagit i strejk eller jämförlig stridsåtgärd.
  • Mom. 2 Har arbetsgivaren anmält felet eller försummelsen enligt mom. 1 till polis- eller åklagarmyndighet, får arbetsgivaren inte inleda eller fortsätta disciplinärt förfarande med anledning av den förseelsen.
  • Mom. 3 Innan fråga om disciplinpåföljd avgörs ska berörd arbetstagare ges tillfälle att yttra sig och lokal arbetstagarorganisation underrättas om den tilltänkta åtgärden. Organisationen har rätt till överläggning i frågan. Överläggning ska påkallas senast 7 kalenderdagar efter det att underrättelsen mottagits. Anmärkning Denna bestämmelse ersätter 11, 12 och 14 §§ MBL.
  • Mom. 4 Den skriftliga varningen ska meddelas på sådant sätt att tvekan inte kan uppstå om anledningen till åtgärden.

Källa: Sveriges Kommuner och regioner