Terroristorganisationen Hamas omfattande attack mot Israel den 7 oktober har orsakat flera tusen döda sedan Israel också svarat med att attackera Gaza. Den israeliska försvarsmakten har uppmanat civila i norra Gaza att ta sig söderut – vilket försvåras av Israels totalblockad. Denna blockad har förhindrat hjälpsändningar med mat, vatten och sjukvårdsmaterial in till Gaza, något som får internationella Läkare utan gränser att se rött – organisationen tycker att israeliska myndigheter ska visa medmänsklighet och åtminstone upprätthålla säkerhetszoner.

Evakueringen av dessa 1,1 miljoner människor i Gaza beskrivs som absurd av Läkare utan gränser. Och dricksvattensituationen beskriver läkare på plats som akut, även om Israels energiminister gått med på att återupprätta vattentillförseln till södra Gaza. Detta efter överenskommelse med USA:s president Joe Biden, som Dagens Nyheter också rapporterar om.

FN-organet UNRWA har gjort följande uttalande om situationen i Gaza, vilket även Svenska Dagbladet refererar till.

»För femte dagen i rad har Gaza ingen elektricitet, vilket får avgörande service som hälsa, vatten och renhållning att pressas mot gränsen till kollaps, och försämrar matosäkerheten«.

Den svåra situationen bekräftas också av läkare från Läkare utan gränser på plats i Gaza.

– Det finns fortfarande mat, men ingen elektricitet och det pumpas inte upp vanligt vatten, säger läkaren Abu Mughaiseeb i en ljudfil från söndagen som publicerats på internationella Läkare utan gränsers Instagram, Doctors without boarders.

Vidare beskriver han att sjukhusen knappt fungerar längre – eftersom sjukvårdspersonalen själva tvingas fly.

– Många ur sjukvårdspersonalen har lämnat sjukhusen med sina familjer, för att de är inte är säkra där. Därför är de med sina familjer för att själva också evakuera, säger Abu Mughaiseeb.

Abu Mughaiseeb beskriver även sinande läkemedelslager, såväl hos sjuhusen som hos apoteken. Därtill förklarar han hur det »bombas hela dagarna« och att det än så länge inte upprättats några humanitära korridorer. Under söndagen var Abu Mughaiseeb i kontakt med några sjukhus i Gaza, däribland Al-Shifa, som har stor brist på personal, särskilt på avdelningen för brännskadade.

– Det finns bara en kirurg och en narkosläkare, det finns inga sjuksköterskor på hela sjukhuset, säger Abu Mughaiseeb.