Läkartidningens chefredaktör Pär Sandell.

– Man får väl säga som så att jag har funderat på detta ett tag, och att jag tycker att jag har ett fantastiskt roligt jobb. Men jag känner att efter tio år är det kanske dags att kliva av och släppa fram någon annan.

Hur länge har du funderat på det här beslutet?

– Det har väl blivit tydligt under innevarande år att det här känns som rätt beslut för min del.

Pär Sandell började sin journalistiska bana i slutet av 1980-talet. På CV:t finns bland annat lokaltidningen Dagbladet i Sundsvall, Expressen och Svenska Dagbladet. Men med 10 år på Läkartidningen och dessförinnan 15 år på Dagens Medicin, har journalistik om vård och medicin utgjort en stor del av yrkeslivet.

– Jag har trivts bra med ämnet hälso- och sjukvård och medicin, som är ständigt aktuellt för oss alla – privatpersoner som yrkespersoner.

Läkarförbundet, som är Läkartidningens ägare, inleder nu omgående en rekryteringsprocess. Men att hitta en ny chefredaktör är inte gjort i en handvändning. Pär Sandell själv tror att det tar minst fyra månader, och mycket möjligt mer därtill. Han har dock bestämt att han inte lämnar tidningen innan en efterträdare är på plats.

Hur har de tio åren varit?

– Man kan ju, som så sig bör, säga att det har varit arbetsamt. Men vi har fått en väldigt stark läsning av vår webbplats Läkartidningen.se, samtidigt som vi har kunnat behålla en bra läsning av papperstidningen. Och vi har också kunnat behålla bra betyg i läsarundersökningar.

Pär Sandell lyfter också att tidningen under den här tiden har fått fler reportrar, vilket stärkt facklig och professionell bevakning kraftigt sedan han började. Därtill har de medicinska kunskapsseminarierna som tidningen arrangerar, ökat i antal. Och han tycker om att det medicinska innehållet i tidningen har varit både omfattande och av hög kvalitet.

En sak som satt avtryck är pandemin. Medan flera arbetsplatser i samhället fick stänga eller gå på sparlåga, blev det nästan tvärtom för Läkartidningen.

– Vi kunde nästan rapportera mer än någonsin – både av det nyhetsinriktade materialet och av det medicinska materialet. Det blev otroligt intensivt för Läkartidningen och otroligt många besökare på vår webbplats.

Något du vill passa vidare till din efterträdare?

– Jobbar man med en tidning, och med en webbplats, måste man också tänka framåt i tiden. Vad kan man göra annorlunda? Vad kan man göra bättre? Det handlar både om vad man skriver om och hur man presenterar det.

Vart tar du vägen?

– Inom kort kommer jag att ha klart med ett nytt uppdrag och då ska jag på direkten berätta vad det är för någonting. Men jag har inte skrivit på något kontrakt ännu. Det är tyvärr det tråkiga svaret, men också det faktabaserade, säger han och skrattar.