1177:s chattbot är tänkt att fungera som en första kontakt mellan Vårdguiden 1177 och patienten i stället för ett telefonsamtal med en sjuksköterska. Men systemet verkar inte vara prickfritt. Enligt rapporter från både Västra Götalandsregionen och digitaliseringsbolaget Inera har avvikelser hittats i tre av tio fall, vilket DN och SVT har rapporterat. Av Västra Götalandsregionens rapport framgår att patienter fått både för låg och för hög prioritering under provperioden, jämfört med hur vårdpersonal bedömt samma patienter. Nästan var tredje patient i förstudien prioriterades för lågt och införandet har sedan dess pausats.

Med anledning av signalerna från både media och andra håll inleder nu Läkemedelsverket en tillsyn av företaget Platform 24 som ligger bakom chattbotens mjukvara, skriver DN. Myndighetens plan var att gå igenom flertalet tillverkare av mjukvaruprodukter under nästa år, men tillsynen av Platform 24 har nu tidigarelagts.

Tobias Perdahl, chefläkare på Platform 24, har i en tidigare intervju med Läkartidningen vänt sig mot kritiken. Den input företaget fått från Ineras rapport ska redan vara åtgärdad och inga lex Maria-anmälningar gällande produktfel har inkommit, betonade han.

Flera regioner har också ryckt ut till tjänstens försvar. Exempelvis har Region Skåne använt systemet inom primärvården sedan 2020 och inga avvikelser kopplade till triagering har hittills rapporterats, enligt ett pressmeddelande.

Läs också:
Många avvikelser för 1177:s nya chattbot