I ferbruari 2022 fick Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten uppdraget att utreda hur de kan ta fram en nationell lägesbild av tillgången på och förbrukningen av läkemedel och medicintekniska produkter. Konkret handlar det om hur myndigheterna kan samla in information från kommuner, regioner, apotek, partihandeln och privata vårdgivare om exempelvis försäljning och lagerhållning. Syftet med lägesbilden är att minska risken för att det uppstår en brist på produkter, exempelvis under en kris.

Myndigheterna skriver i sin slutrapport att de i dag bara kan ta fram en begränsad lägesbild utifrån den tillsyn och omvärldsbevakning de gör, men att de saknar tillgång till kvantifierbara siffror. Därför vill myndigheterna se en nationell kategorisering av medicintekniska produkter. De vill att man inför samma termer och identifieringar som används i Eudamed, den databas för medicintekniska produkter som ska införas i Europa.

Läkemedelsverket vill se ett nationellt registreringskrav för de aktörer som befinner sig på den svenska marknaden och tillhandahåller produkterna.

För att lyckas ta fram nationella lägesbilder behöver Läkemedelsverket dessutom ta fram systemstöd för informationen.

Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten begär nu att regeringen ger dem i uppdrag att utreda dessa förändringar. I sin slutrapport skriver myndigheterna att regeringen dessutom behöver se över vem som ska agera när lägesbilderna tas fram. De anser att regeringen behöver se över den nationella koordineringen vid en bristsituation. Nationell spårbarhet av medicintekniska produkter och logistik vid krissituationer är andra problem som behöver utredas.