Det gäller femårsuppföljningen av en tuberkulossjuk kvinna som vid ett ingrepp i Barcelona 2008 fick en bit av ett decellulariserat luftrör, besått med hennes egna stamceller, från en mänsklig donator. Artikeln i fråga publicerades i Lancet 2014.

Enligt Npof har Paolo Macchiarini och två andra KI-forskare gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning.

I artikeln i Lancet uppger forskarna att en stent placerades i kvinnans luftrör först sex månader efter ingreppet.

Npof slår dock fast att forskarna har utelämnat viktiga uppgifter om att en stent placerades i kvinnans luftrör tidigare än fyra månader efter operationen. Detta samtidigt som de i artikeln uppger att »4-month follow-up showed no complications« och att »The graft behaved as expected until 6 months after surgery«.

Nämnden anser att det är vilseledande att använda begreppet »no complications« och att det utgör förfalskning att utelämna uppgifterna om att en stent placerades. Vidare anser nämnden att dessa citat innebär att uppgifter hittats på, vilket innebär fabricering.

Nämnden bedömer också att tre figurer i den aktuella artikeln inte visar det som forskarna påstår.

De delar den bedömning som en sakkunnig expert gjort efter att ha granskat bilderna: Att figurerna kommer från tidigare publikationer och är från undersökningar på andra patienter än den patient som den aktuella uppföljningen gäller.

Enligt nämnden rör det sig därmed om förfalskningar.

Nämnden konstaterar att Paolo Macchiarini var ansvarig kirurg vid operationen, projektledare för forskningsprojektet och korresponderande författare för artikeln. Mot denna bakgrund drar de slutsatsen att han kände till att en stent placerades inom fyra månader efter operationen och att artikeln innehöll felaktiga beskrivningar.

Han var dessutom korresponderande författare till de två artiklar där de förfalskade figurerna först förekom. Nämnden bedömer att han med uppsåt har duplicerat figurerna och beskrivit uppföljningen av patientens tillstånd felaktigt.

När det gäller de två andra KI-forskarna så noterar Npof att båda är medförfattare till den ena artikeln där originalen till förfalskade figurerna finns.

Enligt nämnden har de agerat, om inte uppsåtligt så åtminstone grovt oaktsamt, när de inte har uppmärksammat att artikeln innehåller felaktiga uppgifter, att viktig information har utelämnats och att flera figurer inte visar det som de påstås visa.

Av Npof:s beslut framgår att forskarna har erbjudits flera tillfällen att yttra sig men valt att inte göra det.

Övriga medförfattare i den aktuella artikeln i Lancet har utfört sin del av forskningen hos utländska forskningshuvudmän och omfattas därför inte av nämndens prövning.