Häromdagen kunde Läkartidningen berätta att Npof fällt kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini och två andra KI-forskare för oredlighet i forskning i en artikel i tidskriften Lancet.

Nu fälls Paolo Macchiarini och en av forskarna igen. Dessutom fälls ytterligare två KI-forskare, medan sex andra frias.

Den här gången gäller det en artikel som publicerades i tidskriften Biomaterials 2012.

Forskningen handlar om olika porösa material avsedda att användas för syntetiska luftstrupar, och särskilt om hur väl stamceller fäster vid de olika materialen.

Men det är inte resultaten från den experimentella studien som fällningen gäller, utan beskrivningen av hur det gått för den första patient som fick en syntetisk luftstrupe på Karolinska universitetssjukhuset 2011.

Utifrån de journaluppgifter som bifogats till anmälan bedömer nämnden beskrivningen av operationen som framgångsrik och att den inte ledde till allvarliga komplikationer inom sex månader som felaktig.

»Att på detta sätt hitta på uppgifter och dokumentera dem som om de vore riktiga utgör fabricering. Dessutom anser nämnden att det utgör förfalskning att de komplikationer som fanns dokumenterade vid tiden för artikelns publicering utelämnats«, skriver Npof i beslutet.

Paolo Macchiarini var projektledare och ansvarig kirurg för transplantationen av den syntetiska luftstrupen. Enligt Npof är det därför mycket osannolikt att han inte kände till de allvarliga komplikationer som patienten drabbats av vid tiden då artikeln publicerades. Nämnden påpekar att detta också stöds av uppgifter som finns i patientens journal.

Enligt Npof fanns det starka incitament för Paolo Macchiarini att framställa uppföljningen av den första transplantationen av en syntetisk luftstrupe som framgångsrik och utan allvarliga komplikationer, eftersom både hans kliniska verksamhet och forskning byggde på denna typ av transplantationer.

»Nämnden kan inte dra någon annan slutsats än att han beskrivit operationen som framgångsrik för sina medförfattare och avsiktligt utelämnat information om de komplikationer som patienten erfor i artikeln«, skriver Npof.

De tre andra forskarna som fälls för oredlighet är också författare till en – numera tillbakadragen – artikel där den aktuella operationen beskrivs. Enligt nämnden innebär det att de haft möjligheter att ställa frågor kring patientens tillstånd och kompetens att bedöma om operationen verkligen var framgångsrik.

Npof anser att de var och en agerat, om inte uppsåtligt så åtminstone grovt oaktsamt när de godkänt formuleringarna i artikeln i Biomaterials.

Sex medförfattare till artikeln frias eftersom de enligt nämnden hade en mer begränsad insyn i, och kunskap att bedöma, patientens tillstånd. Npof slår fast att det var oaktsamt, men inte grovt oaktsamt, att lita på Paolo Macchiarinis uppgifter. Ytterligare två medförfattare omfattas inte av nämndens prövning.

Två av de fällda forskarna bestrider att de skulle ha gjort sig skyldiga till oredlighet. De andra två, inklusive Paolo Macchiarini, har valt att inte yttra sig.

Paolo Macchiarinis luftstrupsingrepp är också föremål för en rättsprocess. I juni i år dömde Svea hovrätt Paolo Macchiarini till två och ett halvt års fängelse för tre fall av grov misshandel. Han och hans försvarare har överklagat domen till Högsta domstolen.