Systemet, en chattbot, ska fungera som första kontakt mellan vårdguiden 1177 och patienten i stället för ett telefonsamtal till en sjuksköterska. Genom att patienten svarar på frågor och beskriver sina symtom ska hans eller hennes behov kunna avgöras. Antingen ska patienten få egenvård, chatta med en sjuksköterska eller ha videomöte med läkare, skriver Dagens Nyheter.
Inera, ett bolag som ägs av Sveriges Kommuner och regioner, SKR, har tidigare gjort en stickprovskontroll som visade avvikelser i tre av tio fall. Och enligt en intern rapport som SVT tagit del av finns det stora risker för patientsäkerheten med systemet. I rapporten nämns att patienter i tre av tio fall har fått fel prioritering, uppger SVT.
En av regionerna som har testat leverantörens chattbot är Västra Götalandsregionen. Men regionen pausade tjänsten efter att en testkörning visade på brister.
Bolaget bakom tjänsten motstrider uppgifterna och påstår att den är mer precis i sin prioritering än en riktig sjuksköterska. Tobias Perdahl, chefläkare på Platform 24, bolaget bakom systemet, uppger för Dagens Nyheter att digital triagering måste vara lite försiktigare än vid manuella telefontriageringar för att ha en säkerhetsmarginal.
Till Läkartidningen säger han att han vänder sig mot termen »fel«. Avvikelserna som rapporterats kan ses som återkoppling med synpunkter på triageringen, till exempel hur frågor ställs. VGR:s rapport kan han inte kommentera då den inte är officiell än, och Ineras rapport har nästintill lagd till handlingarna.
– All den input som kommit från Inera-rapporten är redan åtgärdad sedan i våras, säger han till Läkartidningen, och påpekar att Platform24 inte har haft en enda lex Maria-anmälan gällande produktfel.
Artikeln är uppdaterad.