Redan inför förra årets fullmäktige ville Stockholms läkarförening att Läkarförbundet skulle tillsätta centrala lönecoacher för att hjälpa medlemmarna i tuffa förhandlingssituationer. Förslaget fick dock nobben med motiveringen att medlemsrådgivningen redan bistår i sådana ärenden. Men nu väljer två andra föreningar att ta frågan ett varv till. Sveriges yngre läkares förening, Sylf, och Sjukhusläkarna ligger tillsammans bakom en motion om att utveckla och marknadsföra lönecoachningen.

– Vi måste bli bättre på att stötta våra medlemmar kring löneförhandlingen, eftersom vi ser att låga ingångslöner hänger kvar länge. Exempelvis får nyblivna specialister i Västra Götalandsregionen ett fast påslag på deras lön som ST-läkare, säger Robert Holmqvist, ordförande i Sylf.

– För det första vet folk inte ens om att det går att få lönecoachning redan i dag. Man kan visserligen få höra att det går att kontakta lokalföreningen, men där är det ofta mer statistik man kan få hjälp med än faktiska råd, säger han.

Han skulle därför gärna se centralt placerade personer med specialkompetens inom just löneförhandling, som skulle kunna avlasta förtroendevalda i lokalföreningarna och i många fall hjälpa till på ett bättre sätt.

Precis som förra året svarar förbundsstyrelsen att coachning redan erbjuds via förbundets centrala medlemsrådgivning. »Däremot finns det förbättringsmöjligheter vad gäller att marknadsföra den rådgivning och det stöd som Läkarförbundet redan ger idag när det kommer till lön«, skriver förbundsstyrelsen som föreslår bifall på den delen av motionen.

Robert Holmqvist gläds åt att det ser ut att kunna bli gehör för åtminstone ett av de båda yrkandena, eftersom han inte själv visste att det fanns stöd att få via medlemsrådgivningen förrän när frågan kom upp på förra årets fullmäktige.

– Så det är verkligen talande för att funktionen behöver marknadsföras mycket bättre, säger han.