Denis Mukwege. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

I månader hade det spekulerats om huruvida läkaren Denis Mukwege, en frän kritiker av den kongolesiska regeringen, skulle ställa upp i det kommande valet i december, skriver AFP. Under en presskonferens tidigare i veckan stod det klart att ryktet var sant.

– Vårt land mår dåligt. Vi kan inte vänta med att agera. I morgon är redan för sent, sa Denis Mukwege i samband med att hans kandidatur annonserades.

Denis Mukwege blev ett världskänt namn 2018 när han, tillsammans med människorättsaktivisten Nadia Murad, tilldelades Nobels fredspris för sin kamp mot sexuellt våld som vapen i konflikter. Med hjälp av bland annat svenska Läkarmissionen grundade Denis Mukwege 1999 Panzisjukhuset i östra delen av Demokratiska republiken Kongo. Där har många tusen patienter behandlats inom projektet för överlevare av sexuellt våld.

Eftersom Panzisjukhuset är att betrakta som en politiskt neutral hälsoinstitution har Denis Mukwege nu tillfälligt avsagt sig sina officiella uppdrag för sjukhuset, skriver Läkarmissionen i ett pressmeddelande. Kandidaturen påverkar dock inte biståndsorganisationens stöd till Panzisjukhuset. »Tillsammans med Panzisjukhuset, CEPAC och övriga lokala partners i DR Kongo kommer Läkarmissionen fortsätta att arbeta mot målet om allas rätt till kvalitativ hälsovård, bekämpande av sexuellt våld samt arbete för rättvisa och fred«, skriver Läkarmissionen.