Tina Crafoord, Chefsföreningens ordförande. Foto: Läkarförbundet

Planerna har smitts sedan 2019, då Läkarförbundets fullmäktige klubbade igenom en satsning på en tredelad kurs för nuvarande och framtida chefer. Redan då anordnade Chefsföreningen en kurs för verksamhetschefer. Tanken var att bygga ut den med två föregående steg: en kurs specialdesignad för läkare som vill bli chefer i framtiden, och en annan inriktad mot medicinskt ledningsansvariga. Pandemin sinkade dock arbetet, och först häromveckan tog Läkarförbundets styrelse beslut om att ge förbundets dotterbolag Lipus i uppdrag att bygga upp den så kallade Ledarskapsakademin under de kommande tre åren.

– Jag är jätteglad att vi kan bredda vårt utbud och nå fler målgrupper av läkare. Med det här visar Läkarförbundet att vi verkligen satsar på att få fler läkare att vilja bli chefer, precis som vi har sagt, säger Chefsföreningens ordförande Tina Crafoord.

Trots att Lipus alltså ska fila på strukturen för de nya kurserna kommer man förmodligen att lansera någon av dem redan under nästa år. Kurserna ska kunna ges även digitalt, för att underlätta för läkare som har svårt att resa hemifrån för att gå på utbildning.

Men även om det finns »en väldigt tydlig idé« är det fortfarande oklart exakt vad kurserna ska innehålla, hur ofta de ska ges och hur många som ska antas.

– Det är med flit som mycket är väldigt löst i kanterna fortfarande. Skulle vi se att det finns ett enormt sug efter utbildning har vi alla möjligheter att skala upp flera gånger om, säger Tina Crafoord.

Läs också: 
Efterfrågad ledarskapsutbildning för framtida chefer kommer allt närmare
Ledarskapsraketen tas upp på nytt: »En jätteseger för alla läkare«
Ledarskapsutbildning för läkare ska byggas på