»Den vetenskapliga kvaliteten i svensk forskning har stagnerat, trots att staten har tredubblat finansieringen på 20 år. Samtidigt har den internationella konkurrensen ökat. Allt fler länder ökar sina investeringar i forskning och innovation, och därför behövs både fortsatta finansiella satsningar och strukturreformer för att Sverige ska behålla sin internationella tätposition«, skriver utredarna.

Förslaget ska bland annat göra det möjligt för staten att finansiera all forskning i alla sektorer, ge ökad möjlighet att utkräva ansvar, och ge lägre administrativa kostnader för de som söker medel.

»Dagens system med drygt 20 statliga finansiärer, med sinsemellan otydliga gränsdragningar, försvårar strategiska prioriteringar. Bidragen är också ofta små och kortsiktiga«, skriver utredarna.

Förslaget

DN Debatt föreslår utredningen »ett system för fram­tiden som består av tre helt nya finansierande myndigheter med olika uppdrag och karaktär«:

● Vetenskapsmyndigheten, som ska styras av forskarnas egna prioriteringar och ge stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom alla vetenskapliga områden.

● Myndigheten för strategisk forskning, som ska stödja forskning och innovation av stor betydelse för samhälle och näringsliv.

● Innovationsmyndigheten, som ska underlätta implementering av forsknings- och innovationsbaserade lösningar på komplexa samhällsproblem inom både privat och offentlig sektor.