Det är inte en slump att just Västra Götalands läkarförening ligger bakom motionen om bättre lokal förankring i Läkarförbundets förhandlingsdelegation. Det var nämligen just i Västra Götalandsregionen som känslor rördes upp häromåret, när det stod klart att regionen skulle säga upp ett fördelaktigt lokalt jourkompavtal till förmån för läkarnas centrala avtal. Det visade tyvärr att förhandlingsdelegationen hade misslyckats med att förutse hur de nya centrala skrivningarna skulle landa lokalt, menar Christina Sjöberg, första vice ordförande i Västra Götalands läkarförening.

Christina Sjöberg, första vice ordförande i Västra Götalands läkarförening. Pressfoto.

– Det är vi i de lokala föreningarna som vet hur de lokala avtalen ser ut och vilka konsekvenser som förändringar i det centrala avtalet kan få. Vi känner också förhandlarna på lokal nivå, och vet vilka stötestenarna och problemen är.

Därför skrev föreningen redan förra året en motion inför Läkarförbundets fullmäktige och yrkade på två extra lokala representanter till den i dag åtta man starka förhandlingsdelegationen. Men trots att förbundsstyrelsen gav grönt ljus valde fullmäktige i övrigt att sätta sig emot kravet. För att öka sina chanser att få igenom motionen i år har föreningen därför mildrat formuleringarna. Nu yrkar man i stället på att förbundsstyrelsen ska »se över arbetsordningen i syfte att stärka representationen från, och därmed få en bättre förankring, i lokalföreningarna«. Även den här gången gör förbundsstyrelsen tumme upp åt förslaget.

– Men nu hoppas vi få med oss fullmäktige på tåget också. Förra året fick vi ju kritik från bland annat Sjukhusläkarna om att det skulle innebära en för hastig förändring att bara stöpa om hela förhandlingsdelegationen genom en motion. Nu föreslår vi i stället att förbundsstyrelsen får göra en översyn, så att det blir en mer genomtänkt förändring av förhandlingsdelegationen, säger Christina Sjöberg.

Den här gången gissar hon att förutsättningarna för att få gehör ser bättre ut.

– Jag tror inte att någon är emot en bättre lokal förankring inom förhandlingsdelegationen. Jag bedömer våra chanser som goda, säger Christina Sjöberg.

Uppdatering: Motionen fick bifall av fullmäktige. 

Läs också:
Splittrat om starkare röst åt lokalföreningarna i förhandlingar