I morgon, lördag, anordnar Genealogiska Föreningen evenemanget »Regional släktforskardag« i Sundbyberg med temat »Sjukdomar förr i tiden«. En av föreläsarna på evenemanget är hobbysläktforskaren Olof Cronberg.

Sedan 1970-talet har Olof Cronberg, läkare och specialist inom allmänmedicin, sökt i sin släkts historia. Från att ha besökt arkiv tidigt i sin resa som hobbysläktforskare till att utnyttja dagens digitala verktyg inom området, har hans fritidsintresse för släktforskning lett till många oväntade upptäckter.

Olof Cronberg fann passionen inom släktforskning först som 13-åring i hemstaden Malmö, på sin mormors begravning.

Foto: Olof Cronberg

— Dit hade hennes bror med sig en släkttavla som väckte mitt intresse, berättar han.

Tillsammans med sin far besökte Olof Cronberg Malmö stadsarkiv där han fick hjälpa till att söka efter sina förfäder i stadens kyrkoböcker. Detta blev grunden till hans livslånga passion.

— Jag började forska på mina släktingar från Malmö. Den information som inte fanns tillgänglig i Malmö fick man på den tiden beställa mikrofilmer för att hitta, säger Olof Cronberg.

Han minns även den långa väntan när han ville beställa mikrofilmer från externa arkiv och speciellt frustrationen när han fick dem i fel ordning.

— Då var man tvungen att försöka tyda något från mikrofilmen som innehöll äldre församlingar. Det var lite krångligt på den tiden, säger Olof Cronberg.

Under årtiondena har digitaliseringen förändrat släktforskningens villkor för Olof Cronberg. Nu kan han i stället sitta hemma och genomföra arkivbesök inom några sekunder, även utanför Sveriges gränser.

— Jag har forskat i Europa, inklusive England, Holland, Tyskland, Norge, Finland och Danmark, berättar han.

En av de mest oväntade upptäckterna handlar om en bokbindarhustru i Stockholm på 1600-talet. Olof Cronberg hittade en levnadsbeskrivning som avslöjade att hennes far hade varit bildhuggare vid amiraliteten. Detta ledde honom till en av de få kända bildhuggare som arbetade med skulpturer på regalskeppet Vasa.

Olof Cronberg har också hittat släktingar inom medicin under sin forskning, innefattande en förfader som var den första professorn i anatomi och kirurgi i Stockholm. Olof själv är fjärde generationens läkare.

— Jag härstammar bland annat från en läkare vid namn Roland Martin. Han var den första professorn i anatomi och kirurgi i Stockholm som skrev en lärobok om ortopedi på svenska. Dessutom härstammar jag från Olaus Rudbeck på 1600-talet, som var professor i Uppsala och upptäckte vissa delar av lymfsystemet, berättar han.

Att kombinera läkaryrket med släktforskningen kräver dock kompromisser, då det kan vara svårt för Olof Cronberg att få tid till det när familjelivet tar över.

— Jag kan nu för tiden bara göra det sent på kvällarna när barnen sover. Det är min avkoppling i stället för att titta på tv-serier, berättar Olof.

Efter nästan 50 år som släktforskare ser Olof Cronberg ingen framtid där hans passion för att söka nya anor i sitt släktträd falnar.

— Det är så spännande eftersom varje ny anfader jag hittar ger mig två nya att leta efter — nämligen den personens föräldrar. Det tar aldrig riktigt slut, säger Olof Cronberg.