Det var en återhållsam budget som presenterades av den styrande koalitionen och Vänsterpartiet i Region Stockholm under förra veckan. Inflationen tillåter inga större satsningar.

Däremot finns utrymme för en pilotverksamhet som ska granska primärvården. Region Stockholm har gett Primärvårdsnämnden i uppdrag att »tillsammans med relevanta professionsföreningar finansiera och organisera revisioner inom ett antal husläkarmottagningar«, enligt ett pressmeddelande från SLS.

Revisionerna ska sedan utvärderas med syftet att effektivisera och kvalitetssäkra primärvården.

Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin (Sfam), tycker att Region Stockholms godkännande av Hippokratesrevisioner är ett steg i rätt riktning.

– Man kan se det som en motrörelse till New public management. Som allmänläkare har man nog också större förtroende för om en kollega granskar ens vårdcentral i stället för någon administratör hos regionen, säger han.

Hur kommer det bli i praktiken?

– Det lär komma i gång först efter årsskiftet. Det kanske blir fem mottagningar som granskas och att det blir en eller två läkare som gör jobbet. Vi har fått in ett par intresseanmälningar både från läkare som vill ta på sig det uppdraget och vårdcentraler som vill bli granskade, så det är kul, säger Magnus Isacson.

Vad händer om ni upptäcker brister?

– Om det är total katastrof kan man behöva anmäla det till regionen men det är inte primärt tänkt att användas så utan snarare som kollegial kvalitetsgranskning för att stimulera verksamhetsutveckling. Men jag tror att vårdcentraler har större incitament att vara öppna om hur saker och ting fungerar – eller inte fungerar – om det är en kollega som granskar och att det handlar om verksamhetsutveckling.

Tidigare har Hippokratesrevisioner genomförts på olika håll i landet vid fem tillfällen. Områdena har varit invärtesmedicin, allmänmedicin samt opererande specialiteter.

Om Hippokratesrevisioner

En modell framtagen och testad av Svenska läkaresällskapet (SLS) för professionsbaserad klinisk kvalitetsrevision som kan implementeras i full skala. Modellen tillgodoser professionernas krav på intern kvalitetsutveckling, liksom huvudmannens behov av att kunna uppvisa effektivt kvalitetsarbete, samtidigt som patienter, anhöriga och skattebetalare ges underlag för att kunna välja och ställa krav på vårdgivare.

Läs mer här.

Källa: Svenska läkaresällskapet (SLS)