Skaraborgs sjukhus står mitt i en stor omställning, med huvudsyfte att spara pengar. Sjukhuset är en del av Västra Götalandsregionen, och har verksamhet i Falköping, Lidköping, Mariestad och Skövde.

Sedan den 12 september pågår arbetet med att flytta verksamhet mellan de olika orterna. Akutverksamheten ska stärkas i Skövde, som just invigt sitt nya akutsjukhus medan den elektiva vården utökas i Lidköping och Falköping. Det innebär, som Läkartidningen berättat tidigare, att akutmottagningen i Lidköping stängs. Patienter med akuta tillstånd hänvisas till Skövde, fem mil bort. Det har väckt starka protester, från både allmänheten och personal – inte minst läkare.

Nu har politikerna i Skaraborgs sjukhusstyrelse beslutat om en tidsplan för sjukhusets omställning (se faktaruta). Schemat är tidspressat. Allt ska vara klart till årsskiftet. Först flyttas intensivvården i Lidköping till Skövde. Det ska vara klart senast den 6 november. Det sista flyttdatumet på schemat är veckan före årsskiftet, då röntgen i Falköping och Mariestad senast ha flyttas till Lidköping och Skövde.

– Vi måste hinna. Vi behöver göra den här omställningen. Inte bara på grund av ekonomi utan för att kunna upprätthålla en produktion och säkra vården för Skaraborgs invånare, sa sjukhusdirektör Stellan Ahlström på en presskonferens under fredagseftermiddagen som Västgöta-Bladet webbsände.

Riskanalys är utförd på övergripande nivå och det finns en handlingsplan för att minska identifierade risker, enligt sjukhusstyrelsens handlingar. Nu ska kompletterande riskanalyser göras på verksamhetsnivå. Medarbetarna kommer få välja om de vill flytta med. Dialog med facket pågår. I onsdags hölls exempelvis MBL-förhandlingar på central nivå gällande akutpersonalen och intensivvårdspersonalen i Lidköping. Nästa steg blir att fortsätta förhandlingarna på individnivå, enligt Stellan Ahlström.

Anna-Karin Skatt (S), ordförande i styrelsen för Skaraborgs sjukhus och sjukhusdirektör Stellan Ahlström under fredagseftermiddagens presskonferens. Skärmdump från Västgöta-Bladets webbsändning.

– Vi har ett anställningsstopp för att säkra att alla våra medarbetare ska omhändertas i den här omställningen. Jag utesluter inte nyanställning men ser att anställningsstoppet kommer ligga kvar länge, sa han på presskonferensen.

Akuten i Lidköpings sista dag blir den 28 november. För att kompensera att Lidköpingsborna får längre till akut vård, lovar politikerna stärkt prehospital vård i västra Skaraborg.

– Vi kommer att förstärka ambulansflottan i området, motsvarande en akutambulans vissa tider på dygnet. Sedan blir det också en förstärkning på ambulansfronten i Vara, för vi ser att där behöver vi täcka upp lite för att säkra tillgången på akutambulanser. Vi gör den här förstärkningen utan att det blir någon påverkan på övriga akutambulanstäckningen i Skaraborg, sa Anna-Karin Skatt (S), ordförande i styrelsen för Skaraborgs sjukhus, på presskonferensen.

Enligt sjukhusdirektör Stellan Ahlström väntas »en rejäl« förstärkning i området på helgerna.

I onsdags fick Skaraborgs sjukhus även i uppdrag av den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden att jobba för att Lidköpings sjukhus ska få en närakut med tillgång till både labb och röntgen. Tanken är att den ska drivas av primärvården och sjukhuset tillsammans och vara på plats innan akuten stänger.

– Men exakt hur, vem som ska vara anställd var och vem som ska gå in med vilka resurser, det måste man diskutera, sa Cecilia Andersson, gruppledare för Centerpartiet och ledamot i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden till Västgöta-Bladet.

I november förra året stod klart att sjukhuset skulle spara 350 miljoner kronor. Bland förslagen på besparingar fanns att akuten och Iva i Lidköping skulle försvinna, vilket dock bestreds av vissa politiker och splittrade den dåvarande sjukhusledningen.

Frågan var så känslig att den bollades runt bland politikerna. Sjukhusstyrelsen i Skaraborg lämnade först över beslutet till regionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnd med motiveringen att frågan »var för stor« för styrelsen. Operativa nämnden lämnade i sin tur över till strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden. I augusti ställde nämnden sig bakom sparförslaget som innebar att akutmottagningen i Lidköping stängs i år.

Bland läkare i Lidköping har protesterna varit mycket starka. Läkare har till och med vänt sig till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i hopp om att myndigheten ska utreda risker och konsekvenser av en nedstängning och 138 vårdanställda, varav ett fyrtiotal läkare, har skrivit ett öppet brev till sjukhusstyrelsen.

Facket är dock kluvet till beslutet. Andreas Möhlendick, specialistläkare anestesi och intensivvård och ordförande i Läkarförbundets sektion på Skaraborgs sjukhus, sa så här till Läkartidningen när beslutet fattades:

– Det är bra att det äntligen har fattats ett beslut efter alla turer, så att våra medlemmar kan få känna en trygghet i det arbete som ska utföras. Samtidigt är det lite svårt att kommentera beslutet. Vi har många medlemmar i Lidköping som inte tycker att det här är bra.

Läs också:
Läkare vädjar till Ivo om att utreda riskerna med stängd akut i Lidköping
Facket kluvet till beslutet att stänga akutmottagningen i Lidköping
Akuten i Lidköping ska stängas – enig nämnd bakom beslutet
Läkare riktar kritik mot ekonomisk genomlysning av Skaraborgs sjukhus

Flyttschemat för Skaraborgs sjukhus

  • Iva i Lidköping ska ha flyttat till Skövde senast den 6 november.
  • Akuten i Lidköping ska ha flyttat till Skövde senast den 28 november.
  • BUP i Falköping ska ha flyttat till Skövde senast vecka 45.
  • Barn- och ungdomskliniken Mariestad ska flytta till Skövde senast vecka 45.
  • Hudmottagning i Falköping ska ha flyttat till Skövde senast vecka 46.
  • Mag- och tarmmottagning i Skövde ska ha flyttat till Lidköping senast vecka 47.
  • Diabetesmottagning i Falköping ska ha flyttat till Skövde senast vecka 49.
  • Kirurgimottagning i Falköping ska ha flyttat till Skövde senast vecka 49.
  • Ortopedimottagning i Falköping ska ha flyttat till Skövde/Lidköping senast vecka 49.
  • Endoskopi och mag- och tarmmottagning i Falköping ska ha flyttat till Skövde/Lidköping senast vecka 49.
  • Kardiologimottagning i Falköping ska ha flyttat till Skövde senast vecka 49.
  • Ögonmottagningarna i Falköping och Mariestad ska ha flyttat till Skövde/Lidköping senast vecka 49.
  • Gynmottagningen  Lidköping ska flytta till Skövde senast vecka 49.
  • Öron-näsa-hals Mariestad ska flytta till Skövde senast vecka 49.
  • Bild- och funktionsmedicin i Falköping och Mariestad ska ha flyttat till Skövde/Lidköping senast vecka 52.

Här länk till de politiska handlingarna.

Skaraborgs sjukhus

Skaraborgs Sjukhus (SkaS) är ett akutsjukhus som erbjuder vård inom ett trettiotal medicinska, kirurgiska och psykiatriska specialiteter.

Sjukhuset är en del av Västra Götalandsregionen, och har verksamhet i Falköping, Lidköping, Mariestad och Skövde.

Skaraborgs Sjukhus har totalt 512 vårdplatser och omkring 4 500 anställda. Upptagningsområdet är de femton kommuner i Västra Götalands län som tidigare ingick i Skaraborgs län. I området finns cirka 260 000 invånare. Vid sjukhuset bedrivs även forskning, utvecklingsarbete och utbildning.

Källa: Västra Götalandsregionen