Det var i april förra året som riksdagen röstade igenom att regeringen skulle undersöka »ett krav på – och rätt till – en kontinuerlig fortbildning för personal inom hälso- och sjukvården«, skriver Altinget.
Läkartidningen rapporterade om riksdagens krav på fortbildning, vilket även fick hejarop av Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.
– Det är välkommet att en riksdagsmajoritet delar vår uppfattning att läkare ska ha rätt till fortbildning och att det kräver tydliga nationella regelverk, sa hon till Läkartidningen i april förra året.
Även EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv ligger till grund för den utredning som nu ska genomföras, enligt Altinget. I dem framgår nämligen att medlemsstaterna ska uppmuntra fortbildning och se till att yrkesverksamma håller sig à jour med utvecklingen inom yrket.
Av ett pressmeddelande från regeringen framgår vad utredningen avser att komma fram till. Och det är eventuella behov av yrkesreglering för nya yrkesgrupper som ska utredas, reglererad specialistkompetens likaså. Därtill ska möjligheten till vidareutbildning för reglerade yrkesgrupper kartläggas.
Utredaren ska också undersöka hur kvaliteten på vidareutbildningar säkerställs. Därutöver ska utredningen se över »om det är lämpligt att införa krav på kontinuerlig fortbildning för de yrkesgrupper som ingår i yrkeskvalifikationsdirektivet samt överväga hur övrig vårdpersonals behov av fortbildning kan tillgodoses«.
– Kompetens ska kunna bibehållas och det ska vara möjligt att följa med i utveckling och forskning. Därför ska det samtidigt utredas hur fortbildning kan säkerställas, vilket är viktigt både för arbetsmiljön och patientsäkerheten, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i pressmeddelandet.
Utredningen ska redovisas senast den 30 mars 2025.
(uppdaterad 2023-10-25)