Kvaliteten på vårdstatistiken och arbetet med att ta fram den brister, enligt revisorer som gjort en granskning av regionens vårdstatistik på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna. »Vår sammanfattade bedömning är att regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden inte har säkerställt en tillräcklig styrning, uppföljning och kontroll över kvalitet i vårdstatistik«, står det i rapporten.

Enhetschefer i regionen beskriver statistiken bitvis som otillförlitlig och oanvändbar. Data som tas ut stämmer inte alltid överens med verkligheten. Sammantaget drabbar det underlagen till politiska beslut och kvalitetsarbetet i verksamheterna.

Bland annat saknas tydliga styrdokument och riktlinjer för datahanteringen samtidigt som verksamheterna inte hinner och kan lägga in data i den omfattning och på det sätt som Socialstyrelsens föreskrifter kräver. Andra problem som lyfts i rapporten är gamla IT-system – som håller på att bytas ut – och oklarheter om vem som har ansvar och mandat.

Revisorerna rekommenderar bland annat att politikerna att ta fram en strategi för hantering, uttag och användning av vårddata, att man ser över ansvarsfördelningen och förutsättningarna för kompetens och stöd för att kunna få bra kvalitet på sin vårddata.

Bengt Bergqvist (S), ordförande i regionstyrelsen, har inte hunnit läsa rapporten än när Läkartidningen når honom.

– Det är klart att det är allvarliga frågor som de lyfter. Vi kommer förstås gå igenom detta, och har sannolikt saker som vi måste åtgärda, säger han.