Under en pressträff på onsdagen presenterade Socialdemokraternas Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli ett utskottsinitiativ med fem förslag på att motverka kriminalitet i primärvården.

Tidigare i år kom en myndighetsgemensam rapport från bland andra Polisen, Skatteverket, Säkerhetspolisen och Arbetsförmedlingen som beskriver hur ekonomisk brottslighet blir allt vanligare bland organiserade kriminella, och att hälso- och sjukvård är på väg att bli en ny kassako. Ekobrottsmyndigheten har varnat för utvecklingen.

Lena Hallengren (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– De här företagen borde förstås aldrig ha släppts in i välfärden. Det krävs nu kraftfulla åtgärder för att få slut på detta. Inte en enda skattekrona ska gå till gängen, sa Lena Hallengren på pressträffen.

Och fortsatte:

– Våra förslag kommer samlat försvåra rejält för oseriösa och kriminella företag som vill tjäna pengar på att driva vårdcentraler. Vi måste hjälpas åt för att stoppa pengaflödet från vården till de kriminella.

När det gäller näringsförbudet föreslår S en specifik form som bara riktar sig till välfärdens verksamheter.

– Vi vill brännmärka individer som missköter sig. Det är rimligt att vi ställer högre krav på företag som verkar inom skattefinansierad välfärd. Har man brustit i sina åtaganden i en sektor bör man straffa ut sig från hela välfärden, sa Fredrik Lundh Sammeli på pressträffen.

S tänker sig att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska få i uppdrag att upprätta och ansvara för ett register över dem som fått näringsförbud, som de sedan kan använda för att checka av företag som söker nya tillstånd.

Etableringsfriheten av vårdcentraler är något som S velat ändra länge eftersom man menar att den gör det svårt för regionerna att styra över vilka företag som etablerar sig i primärvården och var de etablerar sig. Efter de senaste larmen om välfärdsbrottslighet i primärvården är det ännu viktigare att få till en förändring, enligt Fredrik Lundh Sammeli:

– De senaste uppkomna exemplen där kriminella har etablerat och drivit vårdcentraler i Göteborg och Stockholm innebär att det finns ytterligare skäl för reformerna.

Läs också:
Fuskjägare i Stockholm granskar bokföring för att upptäcka brister
Ekobrottsmyndigheten: Regioner bör ganska vårdbolagens ekonomi

Här är de fem förslagen:

  • Inför krav på nationella tillstånd för att försvåra för kriminella att starta verksamhet i primärvården. Det innebär att man behöver ett tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
  • Inför näringsförbud i välfärden som hindrar de som misskött sig tidigare från att öppna ny verksamhet.
  • Inför offentlighetsprincipen i hela den skattefinansierade välfärden för att göra det möjligt att granska privata vårdföretag.
  • Avskaffa den tvingande etableringsfriheten.
  • Förstärk Ivo med mer resurser och ökade befogenheter, som tillgång till data eller möjlighet att göra testköp.

Källa: Socialdemokraterna

Utskottsinitiativ

Utskotten arbetar framför allt med att ta ställning till förslag. De flesta förslagen är propositioner från regeringen och motioner från ledamöterna, men ett utskott kan också lägga fram ett eget förslag. Ett sådant förslag kallas för utskottsinitiativ.

Källa: Sveriges Riksdag